Volledig scherm
© Ilse van Driel

'Gif van fabriek in bloed werknemers'

Bij werknemers van een chemische fabriek in Dordrecht zijn decennialang extreem hoge concentraties giftig materiaal in het bloed geconstateerd. Dat blijkt uit medische onderzoeken die de Dupont-fabriek zelf liet uitvoeren.

Quote

Er is een goede kans dat mensen gezond­heids­scha­de hebben opgelopen

Jacob de Boer, hoogleraar mileuchemie

Toxicologen noemen de bloedwaarden onverantwoord hoog. Zij vinden dat alle werknemers en oud-werknemers medisch onderzocht moeten worden, omdat er een gerede kans is dat ze gezondheidsschade hebben geleden. Dupont fabriceerde van 1967 tot 2013 Teflon, de basis voor de anti-aanbaklaag. Daarbij werd de potentieel giftige stof C8 gebruikt.

Gezondheid
Uit vertrouwelijke stukken die deze krant in handen heeft, blijkt dat het bedrijf zich al in 1980 zorgen maakte om het effect op de gezondheid. Uit dierproeven bleek dat apen en ratten ziek werden van zeer hoge concentraties van de stof. Daarom liet Dupont regelmatig bloed van werknemers onderzoeken. Daarin werden flinke concentraties C8 aangetroffen. Maar er was nog geen duidelijkheid over de exacte gevolgen op de gezondheid, en het bedrijf ging door met de productie. Ook al stelde het intern al in 1997 dat C8 een 'giftige stof' is, blijkt uit de stukken.

Volgens Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit, zijn de bloedwaarden die vanaf 1981 werden gemeten uitzonderlijk en reden tot zorg. ,,Er is een goede kans dat mensen gezondheidsschade hebben opgelopen.''

Kanker
Dat zegt ook Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht. ,,Dit is reden genoeg om die mensen te onderzoeken. Op cholesterol, hormoonhuishouding, maar ook op kanker.'' De fabriek valt sinds 1 jaar onder ­Chemours, dat niet wil ingaan op de documenten. ,,Wel willen we zeggen dat we vinden dat we altijd verantwoord te werk zijn gegaan'', stelt een woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen