Volledig scherm
© Thinkstock

Goedkope lening voor 65+ die thuis wil blijven

Dordrecht overweegt blijversleningen in te voeren. Met deze voordelige lening  van het Rijk kunnen 65-plussers hun koophuis tot 30.000 euro laten aanpassen om er de rest van hun leven te blijven wonen. Senioren lopen nu tegen problemen aan,  omdat banken geen krediet meer verstrekken vanwege hun hoge leeftijd.

Quote

Het gaat bijvoor­beeld om het aanpassen van de badkamer met beugels

De blijverslening vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting  is in steeds meer gemeentes beschikbaar. Dat ziet ouderenbond ANBO. Onder andere  in Goes, Nieuwegein en Soest maakt de voordelige lening een opmars. Lelystad, Gilze-Rijzen, Middelburg en Delft gaan de regeling binnenkort ook  invoeren.  In Sliedrecht kunnen eigenaren van een koophuis  de lening sinds oktober aanvragen. De rente is steeds één tot twee procent. De woning dient als onderpand.

Aanpassen
,,Het gaat om het aanpassen van de badkamer met bijvoorbeeld het plaatsen van beugels of  een verhoogd toilet. Maar je kunt ook denken aan het plaatsen van een traplift of het verwijderen van dorpels voor mensen die moeilijk ter been zijn'', zegt Jan-Willem Boersma van de ChristenUnie/SGP. De fractie  diende een motie in om de lening voor Dordtse senioren  mogelijk te maken. ,,We hoorden dat het Rijk met het project kwam, en dachten: dat lijkt ons voor onze stad ook wel wat.  Mensen vinden het prettig om op latere leeftijd gewoon thuis te blijven wonen en het is het ook beleid van het Rijk. Dat wil  stimuleren dat mensen  zo lang mogelijk zelfstandig wonen.''

Spaargeld
Senioren met een koophuis die geen spaargeld hebben, lopen momenteel tegen muren aan. Ze krijgen de  kous op de kop bij banken en kunnen vaak geen lening of hypotheek meer krijgen vanwege hun hoge leeftijd. Of omdat ze geen vast salaris ontvangen maar pensioen.  De overwaarde van hun woning telt bij de berekening voor een krediet niet mee. ,,Balen'', vond ChristenUnie/SGP die enige tijd geleden het probleem aankaartte in de Dordtse gemeenteraad.

Eigen risico
De Sociale Dienst Drechtsteden heeft nu op verzoek van de gemeenteraad berekeningen gemaakt om te peilen of de stad behoefte heeft aan de blijverlening. Die behoefte is er, blijkt uit het onderzoek.  De goedkope lening kan voor Dordtenaren volgens de onderzoekers financieel gunstiger uitpakken dan aanpassingen via de WMO. ,,Mensen moeten aan de WMO immers een eigen risico betalen'', aldus Boersma.  Bovendien omzeilen ze met de lening mogelijke discussies met de WMO. ,,Ze hebben  regie over hun leven. Ze kunnen zich op tijd op hun toekomst voorbereiden.''

Blijverslening
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in Dordrecht 30.000 huishoudens een koopwoning bezitten. Negentien procent van alle Dordtenaren is 65 jaar of ouder. In 2030 vergrijst de stad en zal 24 procent van de inwoners 65 jaar of ouder zijn. Het is volgens de onderzoekers niet duidelijk hoeveel inwoners een beroep zullen doen op een blijverslening. De ChristenUnie/SGP gaat evenwel een voorstel indienen bij de gemeenteraad de blijversleningen snel mogelijk te maken.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht