Rechts de fabriek van Chemours/DuPont, op de voorgrond de golfbaan
Volledig scherm
Rechts de fabriek van Chemours/DuPont, op de voorgrond de golfbaan © Cees Schilthuizen

Golfen naast giftig C8-afval van de Dordtse teflonfabriek

DordrechtDordtenaren die een swing maken op de golfbaan of recreëren in de Merwelanden doen dat al jaren vlakbij een berg giftig C8-afval van de Teflonfabriek van DuPont. Dat blijkt uit een rapport van Royal Haskoning dat raadslid Nelleke de Smoker (D66) vond in haar archief. Ze stelt vragen aan wethouder Rik van der Linden (CU/SGP).

Liefst 7,5 miljoen kilo chemisch afval van DuPont ligt op Crayestein -West, afkomstig van de Teflon en Vitonfabriek. ,,Het afval is goed afgedekt, maar we willen van de wethouder weten wat dit nu betekent. Wanneer breekt C8 af en wat doet het voor het grondwater?'', aldus D66-fractievoorzitter De Smoker.

Ingenieursbureau Royal Haskoning deed in 1999 voor de regionale vuilverwerker Gevudo onderzoek naar de sanering en mogelijke verplaatsing van de toenmalige stortplaats Crayenstein-West. Die lag destijds naast de fabriek van DuPont aan de Baanhoekweg die er jarenlang afval stortte, toen C8 nog niet stond geregistreerd als chemisch afval. Haskoning documenteerde het als afval van 'Teflon, Viton en glaswol' en kwalificeerde het als onbrandbaar afval uit de chemische industrie.

,,Toen het rapport door Haskoning werd gemaakt, wisten we nog niets van de risico's van C8,'' aldus De Smoker. Ze is nestor van de Dordtse gemeenteraad en herinnert zich nog goed het toenmalige onderzoek naar Crayestein-West en de sfeer van 1999. Volgens haar lag de focus vooral op de aanwezigheid van asbest op de stortplaats, waarvan destijds bekend werd dat er 500.000 kilo ligt. ,,Nu denk je: 'maar er ligt daar óók C8'. Ik weet niet wat ik ervan moet denken, het is schrikken.'' De toenmalig afvalberg is uiteindelijk nooit verplaatst, maar ligt er nog steeds. Afgeschermd met een afdeklaag. Ook op Crayestein-Oost zou C8 zijn gestort.

De Dordtse golfclub kon gisteren nog niet reageren op het beeld dat de sporters spelen vlakbij een massa C8, dat wereldwijd steeds verder in de ban wordt gedaan, omdat de stof volgens wetenschappers kankerverwekkend is.

De Smoker zei gisteren dat ze niemand ongerust wil maken, maar onrust juist wil wegnemen. ,,We willen van wethouder Rik van der Linden weten of hij kan duiden wat dit allemaal betekent.''

Onzin
Van der Linden, bestuurslid van de Omgevingsdienst Zuid-Holland zuid, zei anderhalve week geleden nog in deze krant dat bij de gemeente en de milieudienst niets bekend is over C8 op de stortplaatsen. ,,Dat is nu niet bekend, en voor zover ik nu kan overzien was het destijds ook niet bekend,'' zei hij. ,,Dat is dus onzin,'' aldus De Smoker. De gemeente zal de zaak nu verder onderzoeken.

Volgens DuPont/Chemours heeft de fabriek altijd volgens de regels en wet gewerkt. ,,Dus ook bij het storten van afval,'' aldus zegsman Ger-Jan van den Elsen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht