Volledig scherm
Hoog Dalem in Gorinchem. © AD/AnjaBroeken

Gorinchem wint gevecht om grond

Na een lang juridisch gevecht is Gorinchem eigenaar van een lap grond in nieuwbouwwijk Hoog Dalem. De Hoge Raad buigt zich nog over de vergoeding van 5,4 miljoen euro voor de onteigening.

Juristen van agrariër D. Keizer die de grond in bezit had, hebben bij de Hoge Raad cassatie aangetekend tegen een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Die besloot vorig jaar dat Gorinchem 5,4 miljoen euro moet betalen voor de grond en bijkomende kosten.

Dat bezwaar diende een week geleden. ,,We verwachten dat de Hoge Raad nog voor de zomer uitspraak doet,'' aldus een woordvoerder van de gemeente Gorinchem. Het is mogelijk dat door die rechtszaak een ander schadeloosstellingsbedrag wordt vastgesteld, maar dat maakt voor het bezit van de grond niet uit. ,,Die hebben we inmiddels in handen,'' aldus de woordvoerder.

Volledig scherm
Bouwen in Hoog Dalem, de nieuwbouwwijk is al jaren in ontwikkeling. © Archief AD/HansRoest
Quote

Onmidde­lijk bouwen zijn wij niet van plan.

Gemeente Gorinchem

Dit wil overigens niet zeggen dat de gemeente onmiddellijk in het hart van het plangebied van Hoog Dalem gaat bouwen. ,,Nee, dat zijn wij niet van plan. De prioriteit ligt op dit moment bij de ontwikkeling van de gebieden Zuid en Noord.''

Steekspel
Agrariër Keizer kwam in een juridisch steekspel terecht nadat hij toezeggingen had gedaan aan projectontwikkelaar Megahome of een juridische voortzetting van hetzelfde bedrijf. Die kocht de landbouwgrond - met uitgestelde levering - kort voordat de gemeente Gorinchem haar wettelijk recht op eerste koop voor het gebied aan de oostkant van de stad vestigde.

Megahome werd daardoor economische eigenaar en dus een van de partijen waarmee het gemeentebestuur nieuwbouwwijk Hoog Dalem ging ontwikkelen. De twee kregen echter in de loop van de tijd onenigheid over de invulling van dat deel van de nieuwbouwwijk. Megahome wilde er 550 huizen neerzetten, terwijl Gorinchem op datzelfde stukje grond maar 372 woningen wilde.
Het leidde er toe dat de gemeente besloot een onteigeningsprocedure tegen Megahome en de agrariër te beginnen.

Het Rijk besloot in 2011 dat de gronden aan Gorinchem moesten worden overgedragen. Ondertussen sloeg de crisis op de woningmarkt toe. Op raadsvragen of het niet verstandiger was Hoog Dalem niet volledig te ontwikkelen, antwoordde het college dat dit een verlies zou opleveren van ten minste 26 miljoen euro. Doorbouwen leidt evenmin tot winst, maar het verlies wordt geschat op zo'n 10 miljoen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Poll

Moet het Albert Schweitzer ziekenhuis het boerkaverbod handhaven?

Moet het Albert Schweitzer ziekenhuis het boerkaverbod handhaven?

  • Ja (83%)
  • Nee (14%)
  • Ik weet het niet (3%)
1596 stemmen