Gouden Pollepel 2016: Dordtse én Rotterdamse winst

VideoVoor het eerst in de geschiedenis van De Gouden Pollepel hebben we twee winnaars: DeliCees in Dordrecht, van chef Cees Timmerman en Restaurant De Jong in Rotterdam, waar Jim de Jong in de pannen roert. Beide restaurants scoorden een 8,2.

Quote

Ik was toch bang dat een 8,2 niet genoeg zou zijn

Cees Timmerman, DeliCees
Volledig scherm
De winst is goed gevierd door het team van DeliCees in Dordrecht. © Rinie Boon

Zowel Cees Timmerman (55) van DeliCees als Jim de Jong (28) van Restaurant De Jong kwamen met hun vorige restaurants - DeliCees (2006) en De Jonge De Jong (2010) - al eens in de buurt van het Pollepel- erepodium, maar nu is het dan echt raak!

Opgetogen
Cees Timmerman van DeliCees is in zijn nopjes. Maandenlang hield hij de stand nauwgezet bij. ,,Ik was toch bang dat een 8,2 niet genoeg zou zijn.'' In Rotterdam reageert chef Jim de Jong voorzichtig opgetogen: ,,Ik heb nog nooit wat gewonnen!''

Toevallig werken beide winnaars niet met een menukaart, je krijgt er een verrassingsmenu. De keuze daarvoor is bij DeliCees een beetje historisch gegroeid. Cees: ,,In mijn vorige zaak deed ik veel alleen, we hadden maar 24 couverts. Dan kun je, als je op niveau wilt koken, geen uitgebreide kaart voeren. Nu doe ik het ook omdat je goed op het aanbod in kunt spelen. Als het heeft gestormd, kunnen de duikers geen coquilles opvissen, dus die kun je niet altijd op de kaart hebben staan."  

Avontuurlijk
Bij DeliCees prezen we vooral de meer avontuurlijke kant van Timmermans gerechten, zoals gekonfijte bleekselderij in het dessert en paling met sauzen van kropsla en snijboon. Maar ook de sfeer in de prachtige zaak, de comfortabele stoelen, het elegante bestek en de prettige bediening bevielen uitstekend: het is chique verwennerij zonder stijf gedoe.

De chef-kok haalt zijn inspiratie vooral uit Spanje: ,,Daar zitten ze niet zo vastgeroest in hun culinaire traditie als in Italië of Frankrijk. Vooral op het gebied van schaal- en schelpdieren kunnen we daar veel leren. Ik probeer verder te kijken dan de groothandel, ben altijd zoekende. Gerechten van voorgaande jaren schaaf ik steeds weer een beetje bij.''

Timmerman is een self-made chef. Hij begon ooit als schoonmaker in een eetcafé, en ging pas op zijn 27ste naar de koksschool. ,,Dat heeft als voordeel dat je niks moet van een ander, en dat is heel bevrijdend. Maar ik heb lang alles zelf uit moeten goochelen.''

Volledig scherm
Het winnende team van Restaurant De Jong van chef Jim de Jong (linksachter): 'Ik heb nog nooit wat gewonnen!' © Jan de Kok

Eindklassement

1. Delicees, Dordrecht 8,2
1. Restaurant De Jong, Rotterdam 8,2
3. The Suicide Club, Rotterdam 8,1
3. Aloha, Rotterdam 8,1
3. Cornelis, Rotterdam 8,1
6. Jamies Italian, Rotterdam 8,0
6. Ceviche y Maas, Rotterdam 8,0
6. L Ambiance, Middelharnis 7,9
  1. ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebestuur?’
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebe­stuur?’

    Martijn Krabbé deed het geweldig. Hij was de verteller van The Passion in Dordrecht en dat deed hij goed. Hij zette een warme, krachtige stem op en deed alles uit zijn hoofd. Waarom hij dan toch een briefje in zijn handen had, was mij een raadsel. Maar goed, dat was met wat hij zei ook al, een raadsel. Hij leek potverdorie de plaatselijke VVV wel. Een feitje over Dordrecht hier, een anekdote over Dordt daar en tussendoor nog wat leuke weetjes. Over Dordrecht.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht