Volledig scherm
Een impressie van het pand aan de Oranjelaan. © Groeneweg Van der Meijden Architecten

Groen licht voor wonen in Dordts stroomstation

Het voormalige hoogspanningsstation op de hoek Oranjelaan-Noordendijk kan verbouwd worden tot wooncomplex met ruim veertig appartementen, lofts en maisonnettes.

Quote

Het gebouw kan de hoeksteen van een nieuwe wijk worden

Frits Baarda

De Dordtse welstandscommissie heeft hiervoor impliciet groen licht gegeven door akkoord te gaan met het grootste struikelblok tot nu toe: het maken van ramen in de gesloten gevels van het gemeentelijk monument.

Monumentenzorg
Daarmee is de deur wagenwijd opengezet voor de transformatie van de drie enorme stroomstations aan de Oranjelaan. Die zijn niet meer nodig voor het elektriciteitsnet en daarom door netbeheerders Stedin en Tennet te koop gezet. Looye Vastgoed wil het grootste gebouw op de hoek verbouwen tot woningen, maar dat plan stuitte begin dit jaar op grote bezwaren van Monumentenzorg. Dat vindt wonen geen goede bestemming voor het pand en vindt dat ramen het beeld van het monument aantasten. Welstand stapt nu over die bezwaren heen.

Architect Hendrik Jan Groeneweg bracht het aantal woningen terug van ruim 60 naar 40 en paste het plan aan om het gebouw zoveel mogelijk intact te laten. Grote raampartijen zijn echter onvermijdelijk. De woningen krijgen tuintjes, loggia's, balkons en dakterrassen. Op het dak komen drie penthouses. Op de begane grond komt een parkeerdek en op het binnenterrein een tuin met bomen.

Enthousiast
Over de details moet nog gesproken worden, maar in grote lijnen is welstand enthousiast over het plan. ,,Zonder goed plan blijft dit gebouw leeg", stelt commissielid Frits Baarda. ,,Nu kan het de hoeksteen van een nieuwe wijk worden. Ik kan me voorstellen dat Monumentenzorg er hoofdpijn van krijgt, maar ik vind het een verrijking."

Marc Roobol van makelaar Boogerman doet de ontwikkeling van de andere twee stroomstations die Stedin verkoopt, in jargon de KV50 -waarin het Zadkine College zit-  en de KV13 naast Villa Augustus. ,,Wij maken geen woningen, maar ook voor kantoren heb je daglicht nodig. Daarom keken we met spanning naar het plan van Looye in KV150. Als hij daar openingen in de gevel mag maken, is dat ook voor ons goed nieuws."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Dordrecht