Volledig scherm
Horeca-ondernemers zijn duidelijk niet blij met het nieuwe beleid van afvalinzamelaar Netwerk. © Rinie Boon

GroenLinks en VVD zijn kritisch over nieuwe afvalregels

GroenLinks en VVD willen opheldering over het nieuwe beleid van afvalinzamelaar Netwerk in Dordrecht.

Veel horecaondernemers in de binnenstad konden tot begin dit jaar hun afval kwijt in ondergrondse containers. Daarvoor hadden ze een pasje. Dat is ingenomen, omdat er veel meer afval werd gedumpt dan was toegestaan.

Sindsdien wordt het afval nog maar vier keer per week opgehaald. Het afval moet dan in zakken op straat worden gezet. Een andere optie is een eigen container aanschaffen, maar daar hebben lang niet alle ondernemers plek voor.

De twee partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De VVD wil weten of het college op de hoogte was van de nieuwe regels. De partij stelt dat die bedrijfstak ‘een essentieel onderdeel voor een bruisende en levendige binnenstad' is en vindt om die reden dat ondernemers juist gestimuleerd zouden moeten worden en niet met 'extra hobbels moeten worden opgezadeld’.

Leefbaarheid

Verder is het volgens de coalitiepartij ‘voor de leefbaarheid van de binnenstad riskant om ondernemers drie dagen per week met hun afval op te zadelen, zeker met het oog op hygiëne, zwerfafval, stankoverlast en ongedierte’. Het gekozen tijdstip (18.00 uur) om afval aan te bieden is volgens de VVD niet handig, omdat dat nota bene het drukste tijdstip in de horeca is.

Ook GroenLinks is kritisch. ,,Dit is zeker in de zomermaanden geen gewenste situatie. Op allerlei manieren proberen we zwerfvuil tegen te gaan. Deze manier van afval aanbieden zal daar niet aan bijdragen’’, staat in de brief aan het college. De partij dringt aan op overleg met de overnemers over dit probleem, maar heeft zelf al een oplossing bedacht.

Als het aan die partij ligt, mogen bedrijven hun afval wel gewoon in de ondergrondse container blijven dumpen, maar dan wel tegen een hogere vergoeding voor het pasje. De containers zouden met dat extra geld dan wel wat vaker geleegd moeten worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht