Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP/Fotomontage

Groep lokt homo in de val via Grindr en takelt hem ernstig toe in Dordrecht

Een 28-jarige man uit Dordrecht is in de nacht van vrijdag op zaterdag het slachtoffer geworden van extreem anti-homogeweld. Hij werd in de val gelokt via datingapp Grindr. Niet veel later vond een tweede geweldincident plaats. 

Het slachtoffer sprak met een man af bij voetbalvereniging Wieldrecht in Dordrecht, op de parkeerplaats. ,,De profielfoto in de app klopte met de man die op de parkeerplaats stond en hij zag er betrouwbaar uit. Hij stelde voor naar zijn huis te gaan, dat in de buurt zou zijn", vertelt Lennart Lenskens, organisator van de Dordrecht Pride en een bekende van het slachtoffer. 

Op dat moment ging het fout. Toen het slachtoffer met zijn 'date' wegliep van de parkeerplaats, kwamen er volgens het slachtoffer plots zo'n 16 mannen uit de bosjes bij de Smitsweg tevoorschijn die op het slachtoffer in begonnen te slaan. Hij liep verwondingen op aan zijn gezicht, viel op zijn achterhoofd en verloor op een zeker moment het bewustzijn. ,,Zijn geluk was dat hij een dikke jas aan had, die heeft de ergste klappen nog soort van opgevangen", aldus Lenskens. 

,,Ik schrik hier enorm van. Je kent de cijfers en je weet dat het gebeurt. Maar niet in het veilige Dordrecht. Hij is er echt ingeluisd." 

Laffe daders

Burgemeester Wouter Kolff reageert op twitter. ,,We hebben nauw contact met de slachtoffers. Politie, het Openbaar Ministerie en ik doen er alles aan om de laffe daders op te sporen en te stoppen." Daarnaast waarschuwt hij voor het gebruik van datingapps als Grindr en Tinder: ,,Wees alert." 

Quote

Laten we alsje­blieft niet het probleem bij slachtof­fers of apps als Grindr leggen

Philip Tijsma, COC

Ook Lenskens benadrukt nog maar eens dat het niet verstandig is om op afgelegen plekken af te spreken met mensen die je niet kent. ,,We willen door dit naar buiten te brengen andere mensen waarschuwen."

Het COC, de Nederlandse belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, noemt de geweldincidenten 'afschuwelijk, ziek en laf'. ,,Iemand aanvallen om zijn geaardheid is al laf, maar om het dan ook nog eens voor de zekerheid met een groep te doen is afschuwelijk", aldus woordvoerder Philip Tijsma. ,,Dit onderstreept de noodzaak waarom dit kabinet het tegengaan van geweld tegen deze groep mensen haar topprioriteit moet maken. Het komt nog te vaak voor."

Tijsma snapt de waarschuwing van burgemeester Kolff en Dordrecht Pride om niet zomaar met wildvreemden af te spreken. ,,Maar laten we alsjeblieft niet het probleem bij de slachtoffers of apps als Grindr leggen. Het probleem ligt bij de idiote daders."

Het slachtoffer van het eerste incident op de Smitsweg is volgens Lenskens heel bang geworden en durfde dit weekeinde nog geen aangifte te doen. Bang als hij is voor represailles van de grote groep die hem aanviel. Nadat hij in het ziekenhuis was behandeld aan zijn verwondingen is hij nu thuis aan het herstellen. 

Getuigen

Een ander slachtoffer werd dit weekeinde ook achterna gezeten nadat hij eveneens via Grindr in de val werd gelokt. Dit gebeurde op de Schenkeldijk in Dordrecht in de nacht van zaterdag op zondag. Hij raakte niet gewond. Volgens de politie werd hij 'bijna mishandeld' maar kon hij op tijd ontkomen. 

De politie is op zoek naar getuigen van beide incidenten. ,,Al is de kans op getuigen niet zo heel groot, gezien de plekken waar het plaats heeft gevonden, maar alle tips zijn uiteraard welkom", aldus een woordvoerder van de politie. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Afsluiten van recreatiegebieden in het coronatijdperk

  • Ja. Het is gebleken dat mensen geen gehoor kunnen geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven (82%)
  • Nee. Je moet zelf de afweging kunnen blijven maken of het verantwoord is. (17%)
  • Geen mening (1%)
2928 stemmen