Volledig scherm
Oefening incident rampenoefening Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht © Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Grote rampenoefening in voormalig ziekenhuis: gewonden, paniek, chaos

Medische hulpdiensten van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hielden woensdag een grote oefening in het voormalige Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Amstelwijck. Samen met geneeskundige hulpverleners vond deze jaarlijkse oefening plaats om de samenwerking tijdens een grootschalig incident te beoefenen.

Het scenario van de oefening betrof een incident met veel gewonden, paniek en chaos. Bij de oefening werd ook gebruik gemaakt van Lotus- en slachtofferacteurs. Deze oefening wordt jaarlijks gehouden. Dit keer waren de betrokken organisaties de Ambulancedienst, het Nederlandse Rode Kruis, de Gemeenschappelijke Meldcentrale, de Koninklijke Marechaussee, het Mobiel Medisch Team Zuid-West Nederland en de Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie (GHOR).

Belangrijkste doel was het oefenen van de onderlinge afstemming en samenwerking en bekijken of de procedure voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand in de praktijk goed werkt. Daarnaast heeft elke geneeskundige partner ook de eigen oefendoelen.

Goed georganiseerd

Quote

We moeten er met elkaar klaar voor zijn als een grootscha­lig incident gebeurt

Jeroen Peeters

De geneeskundige hulpverleners oefenen volgens de zogeheten GGB-procedure (Grootschalige Geneeskundige Bijstand). Deze procedure geeft aan ‘hoe’ verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en over welke aanvullende hulpmiddelen zij kunnen beschikken naast de reguliere ambulancezorg. Bij zeer grote calamiteiten kan niet elk slachtoffer direct met een ambulance vervoerd worden. GGB zorgt ervoor dat het verzamelen, verzorgen en afvoeren van grote aantallen slachtoffers naar ziekenhuizen goed georganiseerd en gefaciliteerd verloopt, zodat elk slachtoffer zo snel mogelijk de benodigde medische zorg krijgt.

Oefenleider Jeroen Peeters: ,,Normaal gesproken oefenen we als geneeskundige partners ieder afzonderlijk. Maar het is ook goed om jaarlijks gezamenlijk te oefenen. Als je daadwerkelijk samen oefent, loop je toch weer tegen andere zaken aan. We moeten er met elkaar klaar voor zijn als een grootschalig incident gebeurt.’’

Belangrijk

Daniel Vree van de Ambulancedienst: ,,We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk collega’s van de Ambulancedienst bij de oefening te betrekken. Mocht een dergelijk grootschalig incident zich in de praktijk voordoen, dan zijn ze optimaal voorbereid. Uiteraard zijn leermomenten uit vorige oefeningen ook meegenomen in deze oefening.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht