Volledig scherm
Tarik Ibn Ali. © Facebook Tarik Ibn Ali

Haatprediker wierf geld voor Dordtse moskee Al Fath

VIDEOHaatprediker Tarik Ibn Ali, die in Birmingham gearresteerd is voor betrokkenheid bij het beramen van een aanslag op Mallorca, heeft banden met de Al Fath Moskee in Wielwijk.

Volledig scherm
Aankondiging komst van Ibn Ali. © RV

De omstreden imam blijkt in ieder geval eind 2014 gepreekt te hebben voor Al Fath in Wielwijk. Dat deed hij om geld te werven voor deze Dordtse moskee, die dringend behoefte had aan fondsen omdat de bouw van de moskee vast zat door gebrek aan giften.

Ibn Ali werd naar Dordt gehaald zodat hij de Marokkaanse gemeenschap kon aansporen geld te doneren. Een filmpje met zijn speech voor Al Fath is terug te vinden op Youtube.

Het verhaal gaat onder de video's verder.

Het is niet duidelijk welke afspraken Al Fath met Tarik Ibn Ali had over de beloning voor zijn fondsenwerving. ,,Wij zijn ook verrast en we zijn ons rotgeschrokken’’, zegt een woordvoerder van de Al Fath moskee over de arrestatie van Ibn Ali. ,,Hij was hier lang geleden. Wij hebben niks met hem te maken.’’

Terrorisme-onderzoek

Quote

We willen hier géén radicalise­ring

Christiaan Merkuur (CDA)

Tarik werd vorige week aangehouden in Engeland. Hij is volgens velen een haatprediker en zal worden uitgeleverd aan Spanje in verband met een terrorisme-onderzoek. Hem wordt verweten dat hij plannen had een bloedbad te laten aanrichten in toeristenstad Inca op Mallorca. De Marokkaan die de aanslag moest uitvoeren, zou gerekruteerd zijn door Tarik Ibn Ali, meldden Britse media.

Meer mensen zouden geradicaliseerd zijn onder zijn invloed. De haatprediker bezocht moskeeën in onder meer Gouda, Amersfoort en Rotterdam.

Het CDA in Dordrecht heeft vragen gesteld. De partij wil dat de man een verbod krijgt ooit nog in de stad te spreken. ,,We willen hier géén radicalisering’’, zegt CDA-raadslid Christiaan Merkuur.

Salafisme

Al Fath meldt dat het bezoek van Tarik Ibn Ali voor de geldactie was. De Dordtse moskee ondertekende echter eind 2015 ook een verklaring die zich verzette tegen een verbod op salafistische organisaties in Nederland. De verklaring was een reactie op een motie van de PvdA en de VVD in de Tweede Kamer. Die partijen wilden salafisme verbieden omdat het een voorportaal zou zijn voor de jihadstrijd vanwege het extreme gedachtegoed. Al Fath benadrukte gisteren dat zij ‘een open winkel’ heeft en dat iedereen welkom is.

Volledig scherm
Screenshot uit een filmpje op YouTube van de aankondiging benefiet in moskee Al Fath in Dordrecht. © RV

In samenwerking met indebuurt Dordrecht