Volledig scherm
Een arrestatieteam van de politie bij een filiaal van Albert Heijn in 's-Gravendeel na de plofkraak vanmorgen bij de supermarkt. © ANP

Hagenaar (18) aangehouden voor overval op Albert Heijn

UpdateEen bende heeft vanmorgen een overval gepleegd op de Albert Heijn aan de Langestraat in 's-Gravendeel. De politie heeft een 18-jarige Hagenaar aangehouden. De man werd met onderkoelingsverschijnselen aangetroffen bij de Moerdijkbrug.

Quote

De winkel is een bende, maar ik ben allang blij dat er geen medewer­kers bij betrokken zijn geweest

Fred Kriekaard

Eerder vandaag meldde de politie dat het niet om een overval, maar een plofkraak ging. Na politieonderzoek werden er geen explosieven gevonden. Uit camerabeelden bleek dat de daders met zwaar gereedschap ruiten kapot sloegen en zich zo een weg naar de sigarettenbalie werkten. Een groot deel van de buit is in de omgeving teruggevonden.

Volgens Fred Kriekaard, operationeel manager van de Albert Heijn in de regio Zuidwest, was het inderdaad geen plofkraak. ,,Er zijn namelijk geen explosieven gebruikt. Het gaat om een bende die met geweld de glaspanelen van de winkel heeft uitgelicht. Ze hebben met dekbedhoezen veel sigaretten buitgemaakt. De winkel is een bende, maar ik ben allang blij dat er geen medewerkers bij betrokken zijn geweest.’’

Jack Mahu, de eigenaar van de supermarkt, is verbolgen over het hele gebeuren. ,,Ik ben vooral boos en gefrustreerd. We zijn drie kwartier later opengegaan. De klanten hadden er gelukkig wel begrip voor.’’ 

(verhaal gaat door onder de video)

Geschrokken

De schrik zit er goed in bij de bewoners van ’s-Gravendeel. Door de overval op de supermarkt leek het Kildorp bijna een set uit een actiefilm. ,,Het lijkt wel het wilde westen in ’s-Gravendeel’’, stelt een lokale ondernemer.

Een vrouw die vlakbij de Albert Heijn woont, dacht na het horen van de knal dat het om hangjongeren ging. ,,Ik lag al wakker toen ik rond 3 uur plots een doffe knal hoorde. Ik dacht dat het jongeren uit de buurt waren die aan het rommelen waren. Als ze maar mijn spullen maar niet meenemen, dacht ik.’’ Al gauw kreeg ze door dat het om iets anders ging. ,,Het stikte plots van de politie in de straat.’’

Haar buurman wilde naar buiten om een kijkje te nemen, maar werd meteen door de agenten weer zijn huis in gestuurd. ,,Ik kreeg ook helemaal geen uitleg, maar werd zonder pardon weer naar binnen gesommeerd. Er was ook ineens zo veel politie op straat. Ze maakten een zenuwachtige indruk.’’ 

Verdachte 

Na de overval vluchtten de daders in twee Audi's en ramden daarbij een politieauto. Ook kregen de agenten vanuit een vluchtauto een vuurwapen op zich gericht, waarna de politie schoot.

Met behulp van een helikopter en politiehond vond de politie één van de vluchtauto's. De politie trof niemand in de auto, maar vermoedde dat de daders in de buurt waren. 

Eén van de verdachten werd inderdaad even later bij de Moerdijkbrug aangehouden. Hoe de man, een 18-jarige Hagenaar, in die omgeving precies terecht is gekomen, is niet helemaal duidelijk. De man is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

In verband van het onderzoek naar deze vuurwapengevaarlijke verdachte(n) werden de omringende wegen en tunnels in de gaten gehouden en een stuk van de A16 en HSL tijdelijk afgesloten.

File 

Hierdoor ontstond flinke file en vertraging op het spoor. De tijdelijke afsluiting zorgde ook voor extra drukte op de A17, A27 en A59. Bovendien gebeurde er op de A16, nadat die net weer was vrijgegeven, in Dordrecht een ongeluk. Een personenauto kwam in botsing met een vrachtwagen. Wat de toedracht daarvan is, is onduidelijk. 

Volledig scherm
De overval vond plaats bij de Albert Heijn 's-Gravendeel. © Qphoto

Vanochtend waren er ook nog eens problemen op het spoor tussen Breda en Rotterdam vanwege de inzet van hulpdiensten. Er zou een persoon langs het spoor lopen tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht. Het is niet bekend of een en ander met elkaar te maken heeft. Het treinverkeer is inmiddels hervat.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

  • Mee eens (10%)
  • Niet mee eens (90%)
3237 stemmen