Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Peter Koster/AD

Hangen met een groep binnenkort verboden op Sophiapromenade in Ambacht

Op de Sophiapromenade én in het Sophiapark in Hendrik-Ido-Ambacht wordt binnenkort door de gemeente een samenscholingsverbod ingevoerd. Hierdoor is het ‘s avonds en ‘s nachts verboden om hier te hangen met een groep van meer dan vier personen.

Het verbod wordt van kracht op verzoek van de politie. ,,We bereiden een samenscholingsverbod voor zodat we, indien nodig, snel kunnen handelen’’, bevestigt gemeentewoordvoerder Daphne Noij. Verder is burgemeester Heijkoop gevraagd om een gebiedsverbod op te leggen aan ‘personen die aantoonbaar blijven klieren’.

Volgens de politie hoeven goedwillende gezinnen niet te vrezen. ,,Als je gezellig op een kleedje ligt in het park dan mag dat hoor’’, zegt politieteamchef Cees Geers.

Vuurwerk

De politie heeft gevraagd om ‘aanvullende maatregelen’ vanwege de recente ongeregeldheden op de Sophiapromenade. Daarbij zorgde een groep jongeren volgens de autoriteiten voor overlast, onder meer door vuurwerk af te steken, vernielingen aan te richten en mensen te intimideren.

Extra zorgelijk is volgens de politie en gemeente dat de hanggroep de laatste weken almaar groter wordt. Als oorzaak wijzen ze op onderschepte oproepen op social media, waarin volgens hen door enkele ‘oproerkraaiers’ wordt opgeroepen om op de Sophiapromenade te komen rellen.

Quote

Als je gezellig op een kleedje ligt in het park dan mag dat hoor

Na een recente actie, waarbij vijf vermeende aanstichters zijn opgepakt óf thuis bij hun ouders zijn opgezocht, constateerde de politie afgelopen vrijdag echter dat er weer een zeer grote groep tieners op de Sophiapromenade hing. Naar verluidt voor een vechtpartij tussen groepen jongeren uit verschillende dorpen.

Zwijndrecht

Van 74 van de aanwezigen -de groep was nog groter- kon volgens Geers en zijn collega Kini Homan de identiteit worden gecontroleerd en de namen worden genoteerd. Uit de identiteitscheck bleek dat vijftig van hen uit Zwijndrecht kwamen, de rest uit Hendrik-Ido-Ambacht en enkele uit andere omringende gemeenten. ,,Ik maak me daar zorgen over. Wat is hier aan de hand’’, zegt Geers. ,,Jongeren pikken iets op wat er gaat gebeuren en willen dat zien, erbij zijn.’’

Als preventieve maatregel heeft de gemeente in overleg met basisscholen besloten om de problematiek te bespreken met leerlingen van groepen acht. Zo werd bij de actie vrijdagavond nog een mes gevonden bij een jongen van 12 jaar. Een agent bracht hem thuis bij zijn geschrokken ouders.

Verder kijkt Ambacht in samenwerking met een gemeente als Zwijndrecht naar mogelijkheden ‘om herhaling van deze situatie te voorkomen’. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hendrik-Ido-Ambacht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht