Volledig scherm
Speelplaats Het Heerjanneke werd gisteren enthousiast in gebruik genomen. © Victor van Breukelen

Heerjansdam is dolblij met nieuw speelparadijs Het Heerjanneke

Talloze kinderen hebben gisteren enthousiast het nieuwe speelparadijs aan de Randweg in Heerjansdam in gebruik genomen. Het gebied kreeg bovendien een nieuwe naam: het Heerjanneke.

Twee opeenvolgende wethouders hebben zich er de blaren voor op de tong moeten praten. Heerjansdammers wilden er eigenlijk helemaal niet aan dat het westelijke deel van polder 't Buitenland, ten zuiden van de Randweg naast het industrieterrein, recreatiegebied zou worden. Dat zou maar drukte met mensen van buiten worden, met parkeeroverlast, hangjongeren en al wat dies meer zij, terwijl zij het gewoon groen landbouwgebied wilden laten blijven. In samenspraak met de gemeente bedachten ze een ander plan: een immense speeltuin voor de jeugd uit het dorp.

Die ligt er nu. Wethouder Jacqueline van Dongen opende het terrein gisteren officieel, ook al is het nog niet helemaal af. Zo moet er nog een trekpont komen. Bovendien zijn er nog een paar forse regenbuien nodig om te zorgen dat het gras eindelijk opkomt.

Speelbuis en stapstenen

Maar daardoor lieten de wethouder en de kinderen zich niet weerhouden. ,,Als de kinderen vies worden, is het mijn schuld'', lachte de wethouder. Zelf aarzelde ze niet om de speelbuis in te rennen of over de stapstenen over het water te lopen.

Voor de speelplaats zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Zo zijn er de stapstenen, en hebben gekapte bomen uit het gebied een tweede leven gekregen. Ze zijn weer rechtop in de grond gezet, dicht bij elkaar, zodat ze een uitdagend gebied vormen om krijgertje spelen. Enthousiasme was er gisteren volop. Toch bleven er nog wel wensen. Zo vroeg de één om bankjes bij het water, waar ouders immers toezicht willen houden. Een ander zou graag een tappunt voor drinkwater zien. Ook zijn er zorgen over de oversteek van de Randweg.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht