Volledig scherm
Hematoloog Eva de Jongh tijdens een consult via beeldbellen: 'Face-to-face, dus interactiever'. © ASz

Hematologiepatiënten kunnen kiezen voor zorg aan huis

Patiënten van het specialisme Hematologie (bloedkanker) in het Albert Schweitzer ziekenhuis kunnen sinds kort kiezen voor het thuis ontvangen van diverse vormen van zorg.

Vooralsnog gaat het om dertig patiënten, die momenteel door de hematologen worden uitgenodigd voor bloedprikken in een prikpost dichter bij huis, het thuisbezorgd krijgen van medicatie en consulten op afstand door middel van beeldbellen met FaceTalk.

In de periode na de diagnose moeten patiënten vaak op het spreekuur komen: eens per een à twee maanden. In een latere fase wordt dat twee à vier keer per jaar. Hematoloog Eva de Jongh: ,,We denken dat veel mensen belangstelling hebben voor een andere manier van communiceren met hun behandelend arts of verpleegkundig specialist. Beeldbellen is hierin nu onze volgende stap. Als patiënt ben je in je vertrouwde omgeving, maar toch heb je face-to-face contact, dus veel interactiever dan met een telefoontje.”

Het gaat nu nog om een onderzoek. ,,Met de eerste dertig patiënten die meedoen, houden we een nul- en effectmeting. Daarnaast is er een controlegroep van dertig mensen die de zorg op de reguliere manier blijft ontvangen.”

Met vragenlijsten wordt in kaart gebracht welke voor- en nadelen de patiënt ervaart. Uiteindelijk zouden per jaar zo’n tweehonderd patiënten van deze service gebruik kunnen maken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht