Volledig scherm
Het rijksmonumentale 'Hooge Huys' in Ottoland. © Cor de Kock

Het ‘Hooge Huys’ in Ottoland telt straks zes woningen

Het monumentale ‘Hooge Huys’ in Ottoland wordt verbouwd tot zes afzonderlijke woningen. Ook komen er op het achtererf vijf nieuwe, vrijstaande huizen.

De gemeenteraad van Molenlanden hoeft alleen nog definitief akkoord te gaan met het plan, dat al stamt uit 2017. Volgens de gemeente moet de kenmerkende boerderij aan de B - een rijksmonument - dringend worden opgeknapt.

,,Dat is noodzakelijk om het pand te behouden voor de toekomst’’, stellen burgemeester en wethouders. ,,Uitsluitend het inpandig splitsen draagt niet voldoende bij om het pand te kunnen renoveren. In het plan zijn vijf vrijstaande woningen opgenomen, waarmee renovatie mogelijk is.’’

Uit berekeningen blijkt dat er in Ottoland de komende jaren behoefte is aan vijftig tot tachtig extra woningen. ,,Woningbouw is noodzakelijk om de toekomstbestendigheid van lokale voorzieningen te waarborgen’’, aldus het college, dat aangeeft dat het aanzicht van het dorp niet wordt aangetast met het plan. ,,De woningen worden recht achter het Hooge Huys en in de zone van de lintbebouwing gebouwd.’’

Het college gaat nog in overleg met de eigenaren van een nabijgelegen transportbedrijf. Die toonden zich eerder tegenstander van de plannen.

Volgens wethouder Arco Bikker wordt naar ‘maatwerkoplossingen’ gezocht, zodat het de bedrijfsvoering niet wordt belemmerd. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan het verbreden van de geluidsnormen. Halverwege volgende maand wordt daarover meer duidelijk.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (25%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (41%)
  • Nee, weg met die herrie (28%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (6%)
271 stemmen