Volledig scherm
Een van de helikopters stijgt op bij het voormalige Refaja-ziekenhuis. © AD

'Het is de dag na 9-11, dat schiet toch door je hoofd'

Buren van het oude Refaja-ziekenhuis in Dordrecht zien en horen deze dagen tientallen helikopters overvliegen. Niet iedereen kan de oefening waarderen.

Het donderende geluid van de rotoren buldert tussen de gebouwen op het oude Refaja-terrein in Dordrecht. De helikopters vliegen laag over de huizen en wegen in de omgeving. Voorbijgangers zetten hun auto langs de weg, buurtbewoners komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Wat gebeurt hier?

Klacht

,,Wij wisten van niets", zegt Joke De Bree. ,,Dat is natuurlijk raar. Ik woon er zo'n 200 meter vandaan in de wijk Dordtse Hout. Er is behoorlijke geluidsoverlast en het lijkt me ook best gevaarlijk zo laag over woongebied te vliegen." De Dordtse zegt een klacht te willen indienen bij Defensie.

Het is onduidelijk of buren via een brief op de hoogte zijn gebracht. Woordvoerder Jonne van Bochove zegt dat Defensie 'is gevraagd om woningen die zicht hebben op de zusterflat te informeren' en 'dat dit als het goed is met een bewonersbrief is gebeurd'. Defensie meldt echter dat dit een taak is voor de gemeente. ,,Wij kondigen alleen bij de gemeente de oefening aan."

Het zijn leden van het 23e Raiding Squadron van het Korps Mariniers, met de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn als thuisbasis, die gisteren en vandaag oefenen in Dordrecht. ,,Vier groepen van veertien man", meldt commanding officer William Diepeveen. De mariniers oefenen om aan een touw vanuit een helikopter af te dalen, in vaktermen fast rope genaamd. Ze landen ook op het dak van de zusterflat.

Schrik

,,Wel mooi om te zien hoor", zegt Viedjai Nathoe als er net een helikopter opstijgt. ,,Ik kwam uit mijn werk en zag heel laag een helikopter overvliegen. Ik ben toch maar even gaan kijken. Het is de dag na 11 september hè, dat schiet dan toch door je hoofd." De Dordtenaar woont op een steenworp afstand van het voormalige Refaja. ,,Ik wist niets van een oefening. Ach, ik vind dat niet erg. Maar ik kan me voorstellen dat het anders is voor wat oudere mensen die het een en ander hebben meegemaakt."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Afval op straat gooien moet in Dordrecht strenger worden aangepakt door veel meer boetes uit te delen

  • Eens, hard optreden is de enige manier om dat zwerfvuil te voorkomen (84%)
  • Oneens, de pakkans is te klein en inzetten op meer bewustwording heeft meer effect (14%)
  • Geen mening (1%)
2880 stemmen