Volledig scherm
PREMIUM
De bommen van de Engelsen richtten enorme schade aan. Niet alleen het bunkercomplex en de villa met Duitse leiders werden geraakt, veel afzwaaiers kwamen in de omgeving terecht. Daarbij vielen vele doden. Op deze foto: het vernielde huis op de Sint Jorisweg, tegenover het huidige Kunstmin. © Regionaal Archief Dordrecht

Het litteken van Dordrecht: 59 doden bij het bombardement van het Merwesteinpark

75 jaar bevrijdingDe bevrijding van de eerste delen van Nederland in 1944 betekende voor Dordrecht de opmaat naar één van de grootste tragedies van de stad in de Tweede Wereldoorlog: het bombardement van het Merwesteinpark.

Bij de luchtaanvallen door de Engelsen kwamen 59 onschuldige Dordtenaren om het leven. De doden vielen in het park zelf en door afzwaaiende bommen op huizen in de omliggende straten. Op 24 oktober wordt de tragische gebeurtenis herdacht in hetzelfde park. ,,De Duitsers dachten: als wij worden gebombardeerd, dan gaat de omgeving mee’’, vertellen Dordtenaren Nico Einholz en Theo Berendsen, die samen met twee anderen het initiatief tot de herdenking hebben genomen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht