Volledig scherm
De centrale entree blijft gehandhaafd. © Rinie Boon

Het Parkhuis in Dordrecht breidt volgend jaar flink uit

Verpleeghuis Het Parkhuis in Dubbeldam gaat fors uitbreiden. Volgend jaar begint de sloop en nieuwbouw.

Bewoners met dementie en psychiatrische problemen gaan in eenpersoonsstudio’s in woongroepen wonen rondom groene patio’s. In totaal worden in nieuwe vleugels negentig studio’s en achttien appartementen bijgebouwd. Het aantal bewoners neemt toe van zo’n 185 tot 233. Het Parkhuis sluit daarna zijn dependances in De Merwelanden en Het Polderhuis.

Het verpleeghuis bereidt zich zo voor op de voorspelde toename van duizenden ouderen met dementie in de regio.

Vervangen

Tot vijf jaar geleden wilde het verpleeghuis nog het hele complex aan de Haaswijkweg Oost vervangen door kleinschalige woongebouwen in de groene strook langs de Provincialeweg. Van dat plan is het teruggekomen. Behalve dat de gemeente geen voorstander was van het plan, bleek het concept niet geschikt voor mensen met dementie. ,,Die willen kunnen rondwandelen. Dat kan in kleine woningen niet. Daarom kiezen we voor kleinschalig wonen in een grootschalige setting”, legt manager ondersteunend bedrijf Esther Yedema van Het Parkhuis uit.

In de plannen wordt de huidige verpleegsterflat gesloopt. Daarvoor terug komen twee vierkante complexen van drie bouwlagen met 54 studio’s, waar mensen met dementie in zes woongroepen gaan wonen. Ook komen er achttien appartementen in en kantoren voor behandelaren, staf en ondersteunende functies.

Vleugel

Aan de andere kant van het terrein krijgt woongroep De Eik een eigen vleugel van twee verdiepingen aan de Dubbelsteynlaan Oost. Hier wonen ouderen met psychiatrische aandoeningen. ,,Die wonen nu in het hoofdgebouw, maar die groepen gaan niet goed samen”, aldus Yedema.

Het huidige hoofdgebouw blijft in de plannen gehandhaafd. Daar worden de tweepersoonskamers verbouwd tot eenpersoonskamers. De gemeente staat achter de plannen, al moet het bestemmingsplan aangepast worden. De onderzoeken daarvoor zijn al klaar.

De plannen zijn besproken met de buurt en aangepast. Op verzoek van omwonenden blijven de centrale entree en het groen gehandhaafd, net als de entree voor bevoorradingsverkeer in de Kamperfoeliestraat. In die straat verplaatst Het Parkhuis de groene haag en legt het extra parkeerplaatsen aan. Die zijn overdag voor bezoekers en ’s avonds voor bewoners. ,,Zo willen we draagvlak creëren in de buurt. Die heeft nu in grote lijnen ingestemd met deze plannen”, stelt architect Ed Nuijtinck.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht