Volledig scherm
Het Sliedrechts Museum © AD

Het Sliedrechts Museum mocht terecht uitbreiden, buren verliezen strijd

Het Sliedrechts Museum mocht terecht uitbreiden. Dit besloot de Raad van State woensdag, nadat bewoners het appartementencomplex Van Goghstaete eerder bezwaar indienden tegen de aanbouw van het pand.

Die aanbouw zou zorgen voor verlies van uitzicht, zonlicht en privacy. En daarom tekenden bewoners van het naastgelegen appartementencomplex bezwaar aan. Maar het belang van de uitbreiding van het Sliedrechts Museum weegt zwaarder dan het belang van de bewoners, oordeelde de rechter.

De grondige verbouwing met aanbouw van het museum is inmiddels al afgerond. In juli werd het vernieuwde gebouw feestelijk geopend. De dreiging bestond dat de aanbouw moest worden afgebroken als de rechter de omwonenden gelijk had gegeven. Maar dit hoeft dus niet.  

‘Niemand heeft recht op vrij uitzicht’

Het argument dat de bewoners plots hun vrije uitzicht zijn verloren met de circa 7 meter hoge aanbouw van het museum, vond de rechter niet overtuigend. ,,Het bouwen in het centrum van een stad of dorp leidt vaak tot vermindering van het uitzicht.” Voorts zou niemand recht hebben op ‘blijvend vrij uitzicht’. 

Ook het argument van de vermindering van het aantal uren zon op de balkons van de appartementen vond de rechter niet doorslaggevend. ‘Weliswaar zijn er wat minder uren zon, maar er wordt nog steeds voldaan aan de norm van minimaal twee uren per dag.’ 

Privacy 

En ,,hoewel enige inkijk bij de meest westelijk gelegen appartementen vanuit het museum niet kan worden uitgesloten, zal de aantasting van de privacy beperkt zijn, mede gezien de openingstijden van het museum.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht