Het zijn vooral de Dordtenaren die zwerfvuil veroorzaken

ColumnIn mijn krant lees ik dat zwerf-afval op straat een van de grootste ergernissen van Dordtenaren is en dat geloof ik graag; als binnenstadsbewoner stoor ik me daar ook mateloos aan. En ja, natuurlijk vind ik dat de gemeente best wel wat hogere eisen mag stellen aan de service die HVC biedt.

Volledig scherm
vergoed als nvsKees Thies © Maartje Brockbernd

Om maar eens een voorbeeld uit mijn eigen omgeving te noemen: de ondergrondse vuilcontainer aan de Vriesestraat is soms dagen lang onbruikbaar omdat ’ie kennelijk snel vol zit en de bovengrondse noodcontainer aan de Kolfstraat (hét alternatief) doet het vaker niet dan wel. Ik kan me dus best voorstellen dat een buurtbewoner, na zinloos gezeul, zijn volle vuilniszak dan naast zo’n container plaatst.

Het is altijd makkelijk om naar de gemeente te wijzen, maar het zijn volgens mij toch vooral Dordtenaren zelf die zwerfafval veroorzaken, toch? Of komen er dagelijks hordes Papendrechters speciaal naar Dordt om hier hun afval te dumpen? Ook lees ik dat het op straat gooien van papiertjes, peuken of plastic zakjes in deze stad nauwelijks beboet wordt. Tja, nogal wiedes; politiemensen of toezichthouders zijn nu eenmaal zelden getuige van een heterdaadje. Ik zie het ook nooit gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht