Volledig scherm
'De Joker' lijdt aan de ziekte van Asperger. © Archieffoto

'Hij werd met zak over hoofd afgevoerd alsof hij Holleeder was'

De politie heeft de Zwijndrechtse hacker Rob C. alias De Joker bij diens arrestatie publiekelijk vernederd. Die kritiek uit zijn advocaat Hans van Riet.

Quote

Dit zijn praktijken die je verwacht als je Holleeder oppakt, maar niet voor zoiets kleins

Hans van Riet, advocaat

Zijn cliënt was nog maar net vanuit Hellevoetsluis verhuisd naar Zwijndrecht, toen vorig jaar een politiemacht zijn woning binnenviel. ,,Ze sprongen bovenop hem, deden een zak over zijn hoofd en voerden hem af. Dit zijn praktijken die je verwacht als je Holleeder oppakt, maar niet voor zoiets kleins.''

Met dat 'kleins'  doelt Van Riet op de handeling van De Joker die aanleiding was om hem op te pakken. De politie was erachter gekomen dat hij via de inlogcode van zijn buurvrouw op internet zat en concludeerde dat hij weer een computer van iemand anders was binnengedrongen. Eerder was dat bij de gemeente Hellevoetsluis gelukt.

Eerste beeld
,,Ten overstaan van de mensen in het appartementencomplex waar hij net woonde, werd hij opgepakt'', beschrijft de advocaat. ,,Kom je ergens nieuw wonen en dan is dit het eerste beeld dat ze van jou krijgen.''

Maar wat het helemaal erg maakte volgens Van Riet is dat de politie volledig mis zat: ,,Toen de politie de vrouw op haar werk lastig viel en vertelde dat haar buurman op haar pc had ingebroken, zei zij dat ze hem toestemming had gegeven. Mijn cliënt heeft dus helemaal niets fout gedaan.''

Rob C. (45) voelde zelf ook de gevolgen van de onnodige arrestatie, want zijn 10-jarige zoontje voor wie hij na zijn scheiding zorgt, mocht hij wekenlang niet zien. De advocaat noemt dat zeer kwalijk, omdat de jongen -die net als zijn vader lijdt aan de ziekte van Asperger- door zijn moeder uit huis was gezet. ,,Wij voelen elkaar goed aan'', zegt De Joker zelf over zijn kind.

ID-kaart
De Zwijndrechter kreeg de bijnaam De Joker nadat hij in 2007 in het gemeentehuis van Hellevoetsluis voor elkaar kreeg dat er een foto op zijn ID-kaart kwam waarop hij als Joker uit Batman stond afgebeeld. Daarmee lukte het hem naar Engeland en weer terug te reizen, maar bij terugkomst nam de douane zijn document in beslag. C. wilde ermee bewijzen dat het beveiligingsysteem niet deugde. Eerder stelde hij als beveiliger van premier Balkenende de beveiliging bij ministeries aan de kaak.

Morgen hoort de computerexpert of de rechter in zijn strafmaat laat meewegen dat hij door de politie te kijk is gezet in zijn eigen wooncomplex. Hij hoorde twee weken geleden een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden eisen. Dat was voor het hacken van de website van de gemeente Hellevoetsluis in 2013.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht