Volledig scherm
Schip in problemen op het Maartensgat in Dordrecht. © Albert Sok/AD

Hijskraan op schip dreigt om te vallen in Maartensgat

UpdateHulpdiensten proberen op het Maartensgat in Dordrecht met alle macht te voorkomen dat een kraan op een werkschip omvalt. Als dat gebeurt dan vermorzelt die kraan plezierjachten die liggen afgemeerd in de Dordtse haven.

De kans is volgens de brandweer nog altijd reëel dat de kraan omvalt. Nu het water weer gaat zakken, bestaat de kans dat de situatie zich uit zichzelf herstelt. Niettemin wordt nu nagedacht over een oplossing, bijvoorbeeld door met een andere kraan het hele spul omhoog te tillen. Probleem is dat dit vanwege de werkzaamheden aan de kade moeilijk is.

De problemen begonnen vanavond, omdat het ponton waarop de kraan staat lek bleek te zijn. Het werktuig staat half op het ponton, half op het schip. Omdat het ponton op zeker moment water begon te maken, begonnen ook de kraan en het werkschip over te hellen. Het ponton ligt inmiddels op de bodem.

Alle boten die in de ‘gevarenzone’ liggen zijn geëvacueerd. Woningen in de omgeving hoefden niet ontruimd te worden. Als de kraan omvalt, valt die in het water.

Volgens de veiligheidsregio worden maatregelen getroffen om eventuele milieuschade te voorkomen. Er worden 'oilbooms' in het water geplaatst, die weglekkende olie moeten opvangen. Hulpdiensten en de gemeente maken met een bergingsbedrijf een plan van aanpak over hoe de kraan veilig kan worden verwijderd. 

Volledig scherm
Hulpdiensten zijn opgeroepen voor een schip in de problemen op het Maartensgat bij Dordrecht. © AD
Volledig scherm
Schip in nood op het Maartensgat in Dordrecht. © Albert Sok/AD

In samenwerking met indebuurt Dordrecht