Volledig scherm
Dordrecht wil het minder makkelijk maken om crimineel geld wit te wassen in nepwinkels. © ANP XTRA

Hoe Dordt het criminelen moeilijker gaat maken in de stad

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff krijgt meer instrumenten in de strijd tegen witwasserij en ondermijning. Voortaan moeten bepaalde nieuwe ondernemingen in de stad een exploitatievergunning aanvragen. Het gaat bijvoorbeeld om nagelstudio’s, massagesalons en kapsalons.

Op die manier moet voorkomen worden dat criminelen zich meer en meer in Dordrecht vestigen. Sinds vorig jaar kennen steden als Schiedam, Tilburg en Rotterdam deze regels al. Gevolg is dat malafide ondernemers naar Dordrecht komen. Dat zagen ook VVD, ChristenUnie/SGP en CDA een aantal maanden geleden.

Die drie partijen dienden daarom in november een initiatiefvoorstel in om verdachte bedrijven op voorhand door te lichten met de Wet Bibob. Die geeft gemeenten het recht om de doopceel van ondernemers te lichten voor hij ergens aan de slag gaat.

Dat gebeurt al jarenlang bij coffeeshops en horeca. Dat verscherpte toezicht in die branches is precies de reden dat criminelen zich op andere bedrijfstakken zijn gaan richten om hun geld wit te wassen.

Meerderheid voor

Quote

Je kunt niet bestaan van een tientje per knipbeurt natuurlijk. Heel vaag allemaal

John van der Net

Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten het voorstel te volgen en er is meerderheid voor in de gemeenteraad. Mede-indiener John van der Net (VVD) is er blij mee. ,,Ook het college ziet gelukkig het belang van bestrijding van ondermijning. Als je door de stad loopt en een beetje oplet, zie je dat er steeds meer winkels geopend worden waarvan je je afvraagt hoe die kunnen bestaan. Er zit zelden of nooit iemand in die nieuwe kappersstoelen. Je kunt niet bestaan van een tientje per knipbeurt natuurlijk. Heel vaag allemaal.’’

Als een bedrijf een vergunning heeft gekregen en niet volgens de voorschriften werkt, dan kan de vergunning weer ingetrokken worden. Dat moet zorgen voor een afschrikwekkende werking bij criminelen. ,,Fout volk en fout geld moet worden bestreden’’, zei Van der Net bij indiening van het voorstel.

Regelgeving

Verwacht wordt dat door de nieuwe regelgeving, net als elders in het land, malafide ondernemers zich niet meer in Dordrecht willen vestigen. In Rotterdam bijvoorbeeld hebben vorig jaar enkele bedrijven op bedrijventerrein Spaanse Polder uit eigen beweging hun biezen al gepakt, omdat ze bui zagen hangen.

De raad moet nog wel akkoord gaan met de wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat gebeurt nog deze of anders volgende maand.

Van der Net verwacht daar geen problemen, omdat de meeste partijen positief zijn. ,,Dit wordt straks een hamerstuk.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht