Een luchtfoto van Sportpark Schenkeldijk.
Volledig scherm
Een luchtfoto van Sportpark Schenkeldijk. © Cees Schilthuizen

Hoe het plan voor het Dordtse Sportpark Schenkeldijk uitgroeide tot een hoofdpijndossier

Wat jaren terug begon met optimistisch plannen maken, is vandaag de dag één groot hoofdpijndossier. Ook al ligt er nu een plan voor het Dordtse Sportpark Schenkeldijk, een aantal clubs dat er gebruik van moet gaan maken, is mordicus tegen. Het laatste woord is er nog niet over gesproken, het dossier sleept voort. Een overzicht.

Maart 2013: ‘Het komt goed’
Voorzitter Arie in ‘t Veld van Voetbalvereniging Dubbeldam trekt in AD De Dordtenaar aan de bel over de noodzaak voor een nieuwe accommodatie. Achter de schermen is de club al een paar jaar in gesprek met de gemeente, omdat het bestaande gebouw op zijn laatste benen loopt. Bovendien zijn er te weinig velden en kleedkamers, zegt de club. Die gesprekken leveren niet het gewenste resultaat op. ,,Maar het komt goed, daar ben ik van overtuigd’’, zegt In ‘t Veld dan nog optimistisch.

Maart 2014: Protest-toernooi 
Uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe accommodatie organiseert Voetbalvereniging Dubbeldam een mini-toernooi op de stoep voor het Stadskantoor. Tussen de jeugdwedstrijden door krijgt wethouder Rinette Reynvaan (Beter Voor Dordt), destijds verantwoordelijk voor sportzaken, een petitie overhandigd met meer dan 750 handtekeningen, die haar tot actie moet dwingen. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Rinette Reynvaan trapt nog vrolijk een balletje mee voor het Stadskantoor.
Volledig scherm
Rinette Reynvaan trapt nog vrolijk een balletje mee voor het Stadskantoor. © Rinie Boon

Juni 2015: Reynvaan presenteert sportparkenvisie
Rinette Reynvaan presenteert haar sportparkenvisie. De weg lijkt vrij voor nieuwbouw van Dubbeldam, dat er in de plannen bovendien zes kleedkamers bijkrijgt. Ook de voetbalhal wordt vernieuwd. Daarnaast staat in de visie dat OMC moet vertrekken van sportpark Corridor, net als Tafeltennisvereniging Dordrecht. Ook moet Movado weg van sportpark Patersweg dat verdwijnt. De gemeenteraad maakt 5,5 miljoen euro vrij voor die plannen.

Kort daarvoor schreef de voetbalvereniging nog een brandbrief aan de wethouder, omdat de verzekering het in in 1975 in gebruik genomen clubgebouw niet meer wil verzekeren. Door achterstallig onderhoud is het risico op lekkages, kortsluiting of brand te groot geworden, schrijft de club aan de gemeente. 

Artikel gaat verder onder de foto.

Een impressie van een nieuwbouwcomplex voor v.v. Dubbeldam, uit 2015.
Volledig scherm
Een impressie van een nieuwbouwcomplex voor v.v. Dubbeldam, uit 2015.
Quote

Met één pennen­streek worden de plannen even van tafel geveegd

Arie in 't Veld

Mei 2016: Streep door verhuizing, Dubbeldam is furieus
Dubbeldam krijgt te horen dat er een streep gaat door de zo vurig gewenste verhuizing, waarvoor de bouwtekeningen al klaar lagen. Omdat de gemeente bij nader inzien toch niet gaat bouwen aan de naastgelegen villawijk Belthurepark, kunnen de plannen voor Dubbeldam ook niet doorgaan. 

De gemeente zegt dat de club dan maar moet gaan verbouwen. De club is weer eens furieus en sluit juridische stappen niet uit. ,,Met één pennenstreek worden de plannen even van tafel geveegd en wordt ons verteld dat we ons complex maar moeten verbouwen. Dat kán helemaal niet. Het pand is van 1975 en loopt op zijn laatste benen”, aldus voorzitter Arie in ‘t Veld. Toch blijft Dubbeldam hopen. In juni spreekt In ‘t Veld de hoop uit in januari te kunnen gaan bouwen aan een nieuw complex op dezelfde locatie.

December 2016: De Paraplu wordt opgericht
Voetbalvereniging Dubbeldam, de tafeltennissers van TTVD en korfbalclub Movado slaan de handen, op aandringen van de gemeente, ineen. De bedoeling is dat de drie sportclubs (‘De Paraplu’) neerstrijken in een nieuw, gezamenlijk complex op Schenkeldijk. Dat moet in 2018 gaan gebeuren, zo wordt gezegd. De drie clubs trekken sindsdien schouder aan schouder op in gesprekken met de gemeente. ,,We kunnen elkaar goed versterken, bijvoorbeeld door samen op te trekken bij het organiseren van activiteiten”, zeggen de clubs.
Rinette Reynvaan laat weten blij te zijn met de ontwikkeling. OMC kondigt aan naar sportpark Krommedijk te verkassen.

Artikel gaat verder onder de foto.

Voorzitter van TTVD Mike Schram en Erik Hofman van Movado.
Volledig scherm
Voorzitter van TTVD Mike Schram en Erik Hofman van Movado. © Richard van Hoek Fotografie

Juni 2017: Reynvaan teleurgesteld in opstelling clubs 
De gesprekken over de gezamenlijke accommodatie verlopen stroef. Er blijkt een gat van een miljoen euro te zitten tussen wat volgens ‘De Paraplu’ nodig is en wat de gemeente wil betalen. De clubs zeggen niet meer te kunnen missen, omdat ze daardoor over de kop zouden gaan. In de oorspronkelijke plannen van de drie is dan al geschrapt om kosten te besparen. De gemeente geeft geen strobreed toe. Reynvaan laat weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de opstelling van de clubs. In ‘t Veld: ,,Mijn leden koken van woede.’’

Een paar maanden later lijkt er toch een doorbraak te zijn. De clubs gaan toch akkoord met een versobering van de plannen, terwijl de gemeente gaat onderzoeken of er misschien toch nog wat extra budget gevonden kan worden. Ondanks het goede nieuws zijn er zorgen over de financiering, want hoe hebben de bouwkosten zich in een groeiende economie (sinds juni 2015) ontwikkeld?

De hoop wordt uitgesproken dat de bouw na zo’n anderhalf jaar klaar zou kunnen zijn. 

Maart 2018: Wéér een tegenvaller, bouwkosten gestegen
Na een paar maanden rekenwerk komt er toch weer een tegenvaller. De verwachte bouwkosten zijn inderdaad behoorlijk gestegen. Eerder werd uitgegaan van een krediet van 2,45 miljoen en een garantstelling van een miljoen, inmiddels is een krediet van 3,45 miljoen euro nodig. 

De clubs reageren teleurgesteld en wijzen erop dat er wel betrekkelijk eenvoudig drie miljoen euro wordt uitgetrokken voor een brug bij Stadswerven, die een stuk duurder wordt dan begroot. ,,Dat kan ik niet aan mijn leden uitleggen”, aldus In ‘t Veld. De gemeente zegt dat het verzoek wordt overgelaten aan de nieuwe gemeenteraad, die op 21 maart wordt gekozen.

Artikel gaat verder onder de foto.

Arie in 't Veld, voorzitter van FC Dubbeldam.
Volledig scherm
Arie in 't Veld, voorzitter van FC Dubbeldam. © Jan Volwerk

December 2018: Plots toch geen handtekening
Een intentieovereenkomst met de clubs wordt op het laatste moment toch niet getekend. Plots ligt er een variant op tafel waarbij Movado en TTVD onderdak krijgen in de te verbouwen sporthal De Dijk. Stam ziet het helemaal zitten, maar de rest van het college nog niet. Hij wordt teruggefloten, maar moet de gemeenteraad beloven voor 1 maart 2019 met een aantal varianten te komen. ,,Wat een gepruts’’, verzucht Kevin Noels (D66). Stam bestreed in de raad het beeld dat hij een eenling zou zijn binnen het college. ,,We willen dit allemaal oplossen”, aldus de wethouder.

Bij Dubbeldamvoorzitter In ‘t Veld komt de stoom uit zijn oren over de plotse wending in het slepende dossier. ,,Hoewel, ik was eigenlijk helemaal niet verbaasd. Want dat het Dordtse college geen ballen heeft, wisten we allang.” 

Quote

Dat het Dordtse college geen ballen heeft, wisten we allang

Arie in 't Veld

Maart 2019: Afscheid van De Paraplu
Marco Stam presenteert inderdaad zes varianten, maar blijft vasthouden aan het scenario waarbij sporthal De Dijk wordt verbouwd. Van die variant hebben de meeste clubs voordeel, zegt hij. Van het gezamenlijke complex voor ‘De Paraplu’ wordt afscheid genomen. Voor vv Dubbeldam ligt een eigen accommodatie in het verschiet, maar die zou wel kleiner worden dan de huidige en de huur schiet omhoog. TTVD heeft nu een eigen onderkomen, maar in de nieuwe plannen niet meer.

De coalitiepartijen sluiten de rijen en stemmen voor het plan van Stam, ondanks fel protest van alle oppositiepartijen. Ze vragen om extra geld, maar dat komt er niet. Stam en de coalitie houden vol dat het budget voldoende is, maar dat gaat er bij hen niet in. ,,Over een half jaar staat u hier weer, maar dan om te vertellen dat het toch niet gelukt is.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht