Hoiyin Jeijsman (37) en haar 2-jarige dochtertje.
Volledig scherm
Hoiyin Jeijsman (37) en haar 2-jarige dochtertje. © Maartje Brockbernd

Hoiyin leeft met de wijsheid van haar opa: ‘Volgens mijn opa word je oud als je gelukkig leeft’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze moeder Hoiyin Jeijsman (37) tegen in de J.J.A. Goeverneurstraat in Dordrecht.

,,Het is een druk jaar geweest, met twee kinderen. Wel een leuk jaar. Zij is 2, de jongste. De oudste van 6 is bij papa thuis. Haar broer is hartstikke lief en rustig, op z’n tijd druk. Zij is een haaibaai. Een week voor haar verjaardag had ze een gat in haar hoofd.

Ik ben altijd met de kinderen bezig. Ik werk niet. We hadden zoiets van: als je ze naar de oppas brengt, mis je de helft van de tijd. De eerste valpartij, het eerste tandje dat doorkomt. Ik wil tegen mijn man kunnen zeggen: ‘Oh! Ze heeft nu dit of dat gedaan!’ Ik wil het door kunnen briefen en niet van een oppas horen.

Voor je het weet zijn ze 18 en zeggen ze: ‘Bemoei je niet met m’n leven’. Sommige mensen vinden het lekker als de kinderen naar school zijn. Ik heb dat niet.

Oud en nieuw vieren we lekker rustig. We gaan altijd naar mijn ouders, in Sliedrecht. Chinezen vieren het qua maaltijd nogal uitgebreid. Mijn ouders zijn allebei in China geboren, ik in Nederland. In 2010 ben ik er voor het laatst geweest. We bezochten mijn oma in Hongkong. Ze is over de 100 jaar geworden. Opa werd wel 108. Volgens mijn opa is een gelukkig leven het belangrijkst. Dan word je oud. Oma’s geheim was heel veel cola drinken.

Opa was voor mijn oma al getrouwd, toen deden ze nog aan uithuwelijken. Mijn opa en oma leerden elkaar kennen. Oma zei: ‘wij houden van elkaar, maar je moet wel voor me gaan.’ Toen heeft mijn opa zijn vrouw uitgekocht, zodat hij met oma verder kon. Ze zijn echt samen oud geworden.

Ik viel op mijn man, omdat hij spontaan was en echt attent. Nog steeds trouwens. Hij vroeg me na ons verblijf in Hongkong ten huwelijk, in Bali bij een tempel. Hij had het helemaal bekokstoofd met een maatje van ons daar. Een jaar na zijn aanzoek trouwden we.

Alles is wel anders na vijftien jaar. Toen waren we jong, wilden we leven, de wereld zien. We zijn nog naar Mexico geweest toen de jongste een half jaar was. Dat ging geweldig. Ze sliep bekant de hele vlucht door. Later zijn we naar Turkije geweest, Spanje. We houden het nu dichter bij huis.’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier. Volg Van De Straat op Instagram.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht