Volledig scherm
Dora en haar hond Rex. © Privéfoto

Hond Rex dood, zaak tegen Staat gaat door

Maanden probeerde Dora Rodic uit Dordrecht tevergeefs haar hond Rex te vinden, nadat het dier na een licht bijtincident begin dit jaar in beslag was genomen. Nu blijkt dat het dier eind juni is afgemaakt. 

Rodic spande eerder dit jaar een rechtszaak aan om het dier terug te krijgen. ,,Rex was nauwelijks gevaarlijk en prima trainbaar en heropvoedbaar", zegt Rodic. Haar gelijk kreeg ze, haar Rex niet. Het dier was al doorverkocht aan een hondentrainer. En inmiddels is duidelijk dat Rex eind juni is afgemaakt.

Daarmee komt er een einde aan maanden van onzekerheid, want wat Rodic ook probeerde, het lot van Rex bleef voor haar onduidelijk. Ze wilde zelfs 4000 euro op tafel leggen om haar hond weer terug te kopen, maar de verantwoordelijke Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bleek onvermurwbaar. Uit angst voor boze ex-eigenaren wordt het nieuwe bestaan van een 'bijthond' nooit bekendgemaakt.

Hoger beroep

Quote

Rex is geen ding, maar een wezen met een hoge emotionele waarde

Dora Rodic

De Dordtse liet het er echter niet bij zitten en spande een hoger beroep tegen de Staat aan. Inzet: haar hond Rex moest terug. Hoe de uitspraak ook luidt, Rex zal ze nooit meer zien. Het dier heeft volgens de landsadvocaat op 21 juni een dodelijk spuitje gekregen. Uit de brief van de landsadvocaat blijkt verder dat het dier via de opvanglocatie van de RVO en een hondentrainer was terechtgekomen op het platteland. Daar beet Rex echter weer iemand en later was het dier weer betrokken bij een bijtincident met een andere hond.

De landsadvocaat besluit zijn brief aan de eigenaresse van Rex met twee vragen. Of Rodic nu het hoger beroep over Rex wilde doorzetten? En of een redelijke schadevergoeding voor haar hond niet afdoende zou zijn?

,,Nee", zegt Rodic, ,,het is een principezaak geworden. Rex is geen ding, maar een wezen met een hoge emotionele waarde. Onze inzet is helder. In beslag genomen dieren mogen niet zomaar, alsof het een auto of boot is, verkocht worden", zegt ze. ,,Dieren moeten een andere status krijgen in dit soort procedures. Rex krijg ik er niet mee terug, maar hopelijk voorkomt dit veel leed bij andere dierenliefhebbers."

Rodic is samen met de dierenorganisaties een petitie gestart op 
Petities.nl: Hond Rex is geen voorwerp. De uitspraak is maandag.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht