Volledig scherm
Een gat in de Visbrug is voor enkele horecaondernemers een horrorscenario. © gratis

Horecaondernemers zijn bang voor gat in de Visbrug

Horecaondernemers Tessa Korevaar van smoothiezaak Smooth, Dries Schilten van Centre Ville en Thomas Tsatsos van Grieks restaurant Olympiada verzetten zich tegen de komst van een gat in de Visbrug. Het zou ten koste gaan van hun terras en een ramp betekenen voor hun omzet.

De drie ondernemers spraken gisteravond op het Stadskantoor met raadsleden over de toekomst van de brug en de grote zorgen die zij daarover hebben. Als het aan de gemeente ligt, moet de brug een echte eyecatcher worden door meer verbinding met het water te creëren.

Er zijn drie varianten, waarbij de komst van een gat in de Visbrug het omvangrijkste en spectaculairste is. Bij de andere varianten blijft de brug intact, maar komt er een brede of juist sobere smalle trap naar het water aan de kant van Smooth.

Toilet

Mensen kunnen er flaneren in een aangenamer verblijfsgebied of opstappen bij een aanlegsteiger voor rondvaartboten. Ook wordt gedacht aan de inrichting van een openbaar toilet bij de brug. De raad praat op 26 september verder over de Visbrug.

Het gat in de brug wordt in de volksmond al 'het gat of de put van Piet' genoemd. ,,Niks doen is wat mij betreft geen optie'', zei wethouder Piet Sleeking. ,,Maar dit is voor mij geen prestigeproject. Het woord is aan de bevolking.'' Dordtenaren mogen op termijn hun voorkeur uitspreken via een poll, een soort enquête).

,,Wij willen geen gat in de brug, absoluut niet'', aldus ondernemer Dries Schilten. Hij ziet zijn terras van Centre Ville bij die variant gigantisch slinken.

Ook Erik Korevaar, die gisteren sprak namens zijn dochter Tessa van smoothiezaak Smooth op de hoek Voorstraat en Visbrug, legde zijn zorgen over dat gat neer bij de Dordtse raad. ,,Wij willen op onze blote knieën vragen om deze variant niet door te laten gaan.''

Volgens Korevaar slaat Smooth aan bij een jong, hip publiek en komen er inmiddels zelfs klanten uit België naar de Dordtse smoothiezaak toe. ,,Maar we hebben gemerkt dat ons terras van levensbelang is en dat er zelfs een groter terras nodig is om door te zetten.''

Quote

We willen absoluut geen gat in de Visbrug

Dries Schilten, Centre Ville

Centre Ville en Olympiada zien hun terras eveneens gigantisch slinken bij een radicale aanpak van de brug. ,,Dat zou rampzalig zijn voor de omzet'', aldus ondernemer Thomas Tsatsos. ,,Het seizoen voor het terras wordt steeds groter. Zeventig procent van de mensen eet buiten'', zo zag hij deze zomer.

Schilten en Tsatsos namen architect Albert Venema in de arm en lieten een alternatief, goedkoper en sober plan maken. Daarbij blijft de brug feitelijk zoals hij is, met een kleine trap bij Smooth naar een aanlegsteiger.

Volgens wethouder Sleeking zijn de zorgen van de ondernemers niet nodig, bij alle varianten. ,,Ze houden hun terras'', zei hij.

De ondernemers konden gisteren niet direct rekenen op alle begrip. Jacqueline van den Bergh (PvdA) was verbaasd over het verzet van Smooth. Ondernemer Tessa Korevaar wist bij vestiging immers dat er plannen waren voor een metamorfose van de Visbrug. ,,Ik begrijp niet waarom je dan voor die plek hebt gekozen'', aldus Van den Bergh.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Afval op straat gooien moet in Dordrecht strenger worden aangepakt door veel meer boetes uit te delen

  • Eens, hard optreden is de enige manier om dat zwerfvuil te voorkomen (84%)
  • Oneens, de pakkans is te klein en inzetten op meer bewustwording heeft meer effect (14%)
  • Geen mening (1%)
2880 stemmen