Volledig scherm
André Drongelmans met Ghost Stories in De Willem. © Annemieke van der Togt

Horror op het toneel. In Papendrecht wordt publiek de stuipen op het lijf gejaagd vanavond

CultuurHorror op het toneel. Het is een combinatie die je niet heel veel ziet. Maar daar komt dit theaterseizoen verandering in met Ghost Stories. Acteurs André Dongelmans en Laus Steenbeeke kunnen niet wachten om het publiek in Papendrecht vanavond de stuipen op het lijf te jagen.

Ghost Stories ging in 2010 in Londen in première en werd door het Engelse publiek in de armen gesloten. Zalen verkochten uit en de voorstelling kreeg twee prestigieuze Olivier Awards. Regisseur Joep Onderdelinden maakte een Nederlandse versie, maar blijft trouw aan het origineel.

Het verhaal gaat over professor Kuiper die zijn leven heeft gewijd aan het verklaren van het onverklaarbare. Tijdens een lezing behandelt hij drie bijzondere verhalen. André Dongelmans, bekend van De Luizenmoeder en TorenC, speelt de rol van de professor. ,,Net als hij geloof ik echt niet in geesten. Ik denk dat er meer sprake is van toeval. Als je bijvoorbeeld heel erg met je overleden oma bezig bent, dan kan het op een gegeven moment gebeuren dat je haar ziet'', zegt Dongelmans.

Toch is hij een liefhebber van het horrorgenre. ,,Je ziet dit genre niet vaak in het theater. Het blijft toch een uitdaging om te zorgen dat ook de mensen die op de achterste rij van het balkon zitten het op dezelfde manier ervaren als de mensen die in de zaal zitten.''

Twist

Laus Steenbeeke, die nachtwaker Ton van Dam speelt, heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. ,,Het script is bloedstollend. Ik had echt kippenvel toen ik het las'', vertelt hij. ,,Het is zo goed opgebouwd en heeft een enorme twist en eyeopener. We kunnen er bijna niks over weggeven, want alles draait om de ontknoping. En die mogen we zeker niet verklappen.''

Hoe eng de voorstelling precies wordt, willen ze niet prijsgeven. Maar voor kinderen onder 16 jaar is Ghost Stories zeker niet geschikt.

De voorstelling is vanavond om 20.15 uur in Theater De Willem in Papendrecht te zien als try-out. Kaarten kosten 27,50 euro.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Papendrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht