Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Huizenprijzen in de Drechtsteden blijven stijgen, verkoop neemt af

De stijging van de huizenprijzen in de omgeving van Dordrecht lijkt voorlopig niet ten einde. In het afgelopen jaar zijn de prijzen met een tiende gestegen, terwijl het aantal verkochte woningen afneemt.

De kwartaalcijfers van NVM makelaars laten al sinds 2015 zien dat de prijzen in de regio stijgen. Wie dacht dat het einde van die stijging in zicht zou zijn, komt bedrogen uit. Huizen in de regio wisselen voor 264 duizend euro van eigenaar, de vraagprijs ligt ruim een ton hoger. Een groei van respectievelijk 10 en 18 procent. Appartementen zitten het meest in de lift. Daar wordt gemiddeld tweeënhalve ton voor gevraagd, een stijging van 43 procent. De landelijke stijging van de huizenprijzen was ‘slechts’ 7 procent, de vraagprijzen stegen landelijk 9 procent.

Exemplarisch voor de krapte op de woningmarkt in de regio is dat er ruim 10 procent minder woningen verkocht werd, terwijl dat aantal landelijk gelijk bleef. De grote vraag naar huizen zorgt ervoor dat huizen steeds korter te koop staan. ,,De krapte is zo groot dat sprake is van een typische verkopersmarkt”, schrijft het NVM.

Slechts één maand staan huizen gemiddeld te koop in de regio Dordrecht, waartoe de gemeente Dordrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en de voormalige gemeente Nieuw-Lekkerland gerekend worden. Slechts één op de vijf huizen staat langer dan drie maanden te koop. In 2013 stond een huis nog gemiddeld een half jaar te koop.

Drie ton

In de regio Gorinchem (de rest van Molenlanden, Altena, Gorinchem en de voormalige gemeenten Leerdam, Zederik en Lingewaal) zijn de gemiddelde huizenprijzen hoger dan in de regio Dordrecht, maar die prijzen groeiden niet zo hard. De gemiddelde huizenprijs daar bedraagt drie ton, een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bovendien worden in de regio steeds minder huizen verkocht. In Gorinchem stonden huizen het afgelopen kwartaal gemiddeld maar 38 dagen te koop, tien dagen minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. 

Krapte

Hoewel de krapte op de markt niet zo groot is als in Dordrecht, nam ook in Gorinchem het aantal verkochte huizen af met ruim 3 procent. In het afgelopen kwartaal stonden huizen gemiddeld 38 dagen te koop, tien dagen minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

In de regio Gorinchem kon de totale woningmarkt (de opgetelde som van alle verkochte huizen), dankzij de stijging van de prijzen en minimale daling in verkochte huizen, met 5 procent groeien.

In Dordrecht is de woningmarkt door de erg sterke daling in het aantal verkochte huizen inmiddels licht gekrompen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht