Volledig scherm
Een impressie van hoe het pand er uit kan gaan zien. © Artist Impression

Huurhuizen in pand bij Onderwijsmuseum

In het leegstaande kantoorpand achter het Onderwijsmuseum aan de Kilwijkstraat komen 58 huurappartementen. Het gaat om twee- en driekamerappartementen met huren tussen 600 en 1.000 euro. Meer dan de helft van de woningen ligt onder de huursubisidie-grens, belooft de ontwikkelaar.

Quote

We richten ons vooral op starters die nog geen koopwoning kunnen betalen en op alleen­staan­den

Willem-Jan van Vijfeyken

Komend voorjaar moet de verbouw starten. Eind 2017 zouden de appartementen klaar voor de verhuur moeten zijn. De verhuur loopt via makelaars.

Gisteravond zijn omwonenden geïnformeerd over het plan. ,,We hebben goed onderzocht wat aansluit bij de wijk'', zegt Willem-Jan van Vijfeyken van AO Development. ,,We willen met de nieuwe bestemming de buurt geen overlast bezorgen. We zoeken om dezelfde reden een aannemer die vertrouwd is met werken in een binnenstad, zodat de wijk hier zo min mogelijk last heeft van de verbouwing."

Auto
Bij die zoektocht om overlast te beperken, hoort ook een oplossing voor het parkeren. De ontwikkelaar kocht 500 meter verder bij de Antoniuskerk een aantal parkeerplaatsen. ,,Onze huurders kunnen hier straks hun auto kwijt. De kosten zijn verwerkt in de huurprijs.''

,,We richten ons vooral op starters die nog geen koopwoning kunnen betalen en op alleenstaanden'', verklaart Van Vijfeyken. De gestoffeerde appartementen krijgen één of twee slaapkamers, een open, ingerichte keuken en afsluitbare balkons (loggia's). Er komen twee liften. De woningen worden zwaar geïsoleerd en krijgen het energiezuinige A-label.

De gemeente Dordrecht moet nog wel een vergunning afgeven en de welstandscommissie moet zich nog over het verbouwplan uitspreken. Van Vijfeyken: ,,Maar we hebben al wel uitgebreid met de gemeente over dit plan gesproken.''

De Holland
Ontwikkelaar AO Development gaat de appartementen bouwen. Die nam het pand over van de Rotterdamse projectontwikkelaar SUV. Het pand was ooit samen met het huidige Onderwijsmuseum van verzekeraar De Holland. Het project heet dan ook 'Wonen in De Holland'.

Het strakke gebouw was destijds bedoeld als extra kantoorruimte van verzekeraar De Holland. Architect Sybold van Ravesteyn ontwierp deze aanbouw. Hij was ook de vormgever van het huidige Onderwijsmuseum en van de uitbreiding van Schouwburg Kunstmin de jaren 30 van de vorige eeuw. De vormgeving van de ombouw naar 58 appartementen is in handen van A3 architecten uit Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht