Volledig scherm
De rechtbank in Dordrecht. © André Oerlemans

Ict-specialist fraudeerde voor 9 ton

De Drechtsteden eisen 9 ton schadevergoeding van ict-specialist Peter J. voor de aanschaf van veel te dure computerservers in 2013. Volgens de rechtbank heeft de ingehuurde specialist samen met een tussenhandelaar tonnen in eigen zak gestoken.

Het samenwerkingsverband van de zes steden in de regio Dordrecht spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen J. toen bleek dat met de aanschaf van nieuwe apparatuur was gefraudeerd. In een tussenvonnis stelt de rechtbank dat de specialist de aanbestedingsregels heeft geschonden, heeft samengespannen met leverancier Benelux Soft en van dat bedrijf 200.000 euro heeft ontvangen die hij niet kan verklaren. J. krijgt de komende maanden de tijd om dat te weerleggen.

De affaire zorgde in 2014 voor veel politieke commotie, vooral omdat de gemeenteraden pas laat werden geïnformeerd. Dat gebeurde pas na een brief van verontruste klokkenluiders. Uit het vonnis wordt pijnlijk duidelijk hoe de fraude heeft kunnen plaatsvinden. J. werd in februari 2013 extern ingehuurd en enkele weken later aangesteld als ontwerper van de totale ict-architectuur. In die functie leidde hij de aanbesteding van acht nieuwe servers en beval hij het merk Nutanix aan. Daarbij verzweeg hij dat hij voorheen had gewerkt en nog steeds werkte voor Nutanix-leverancier Benelux Soft.

Volledig scherm
J. zou veel te dure servers hebben aangeschaft. (Foto ter illustratie). © ANP

Voorkennis
Door dat bedrijf te voorzien van voorkennis kon Benelux Soft concurrerende leveranciers uitschakelen en de acht gewenste servers met flinke korting kopen van Nutanix: voor 9 ton in plaats van 1,8 miljoen euro. Die korting stak het bedrijf in eigen zak, want de Drechtsteden betaalde de uiteindelijke leverancier 2,1 miljoen euro voor de servers. Terwijl die een marge van 63.000 euro berekende, maakte Benelux Soft een exorbitante winst van ruim 7 ton. ,,Een ongebruikelijk hoog winstpercentage en ook absoluut gezien een grote som geld,'' aldus de rechtbank. De Drechtsteden vorderen dat bedrag terug, plus de gemaakte kosten voor het onderzoek naar de affaire.

Hoewel J. in e-mails deed alsof hij Benelux Soft niet kende, staat het volgens de rechtbank vast dat hij nauwe banden had met het bedrijf.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht