Volledig scherm
Jester Francisca fluit pas drie jaar. ,,Ik ben heel ambitieus.'' © Privéfoto

'Ik wil het niet overdrijven, maar wat als hij me harder had geraakt?'

Klappen krijgen tijdens beoefening van je geliefde hobby. Arbiter Jester Francisca (26) overkwam het dit weekend.

Quote

Dit soort zaken hoort echt niet thuis op een voetbal­veld

Bram Groot, KNVB

Dordtenaar Jester Francisca (26) deed gisterochtend in zijn woonplaats aangifte van het incident, zondagmiddag tijdens de voetbalwedstrijd OMC-Raamsdonk. ,,Ik heb er bijna de hele nacht wakker van gelegen", vertelt de jonge scheidsrechter op de day after in de Dordtse sportschool waar hij werkt. ,,Ik wil het vooral niet overdrijven, maar wat als hij me harder had geraakt? Het is triest, respect is ver te zoeken in de voetballerij."

Over wat er exact is gebeurd tijdens het potje in de vierde klasse lopen de meningen uiteen. Vast staat dat Francisca is aangevallen door een speler van de thuisploeg. ,,Ik gaf hem een directe rode kaart toen hij na een kans te hebben gemist met 'kanker' schold. Dat woord hoort niet op een voetbalveld thuis. Hij kwam op me af en trapte me tegen mijn been. Toen ik op de grond lag, heeft hij twee keer tegen mijn hoofd getrapt."

CIOS

De Dordtse voetballer zelf wil geen commentaar geven. De twee kenden elkaar nota bene van hun opleiding op het CIOS. Francisca: ,,We reisden bijna twee jaar elke dag samen naar school in Goes. Nee, hij heeft geen excuses aangeboden."

De KNVB heeft een onderzoek ingesteld. ,,Dit soort zaken hoort echt niet thuis op een voetbalveld", verklaart woordvoerder Bram Groot van de voetbalbond. ,,Van de scheidsrechter blijf je af."

Quote

Ik heb er bijna de hele nacht wakker van gelegen

Jester Francisca

Beide clubs en de scheidsrechter moeten deze week een aanvullende verklaring leveren. De OMC-speler zal zijn visie waarschijnlijk mondeling moeten toelichten bij de tuchtcommissie van de KNVB. Acht de bond de aanval bewezen, dan kan hij een zware straf tegemoet zien.

Voorzitter Cees Bakker van OMC zegt dat hij niet heeft gezien dat de arbiter door de OMC'er op zijn hoofd is getrapt. ,,En dat zeg ik niet om hem te beschermen. Hij heeft hem wel onderuit gehaald en dat is ontoelaatbaar. Maar de beste man had in de bestuurskamer ineens overal pijntjes."

De preses van de Dordtse vereniging laat doorschemeren dat de straf die OMC de voetballer zondag direct oplegde, acht wedstrijden schorsing, gezien de ernst van de zaak wordt heroverwogen.

Actie

Francisca hoopt aankomend weekend weer gewoon in actie te komen. ,,Omdat ik het fluiten hartstikke leuk vind'', zegt hij. ,,Op zaterdag fluit ik jeugd en op zondag senioren. Ik ben pas drie jaar geleden begonnen en wil zo hoog mogelijk fluiten."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht