Ik wil voor vuurwerk dezelfde regels als voor alcohol drinken

Kroniek van de stadWe doen het al jaren, vuurwerk afsteken. Het is eigenlijk een vrij jonge traditie, die door Indische Nederlanders naar Nederland is gebracht en pas in de jaren 50 langzaam door het land kroop tot het in de jaren 70 vooral met oud en nieuw echt populair werd. 

Volledig scherm
Josse Kok. © Marco de Swart

Momenteel zijn wij een Europese koploper als het gaat om verbruik van vuurwerk onder consumenten. Na jaren vol nare gevallen en ellendige letsels is vuurwerk in opspraak. Er is een groep hartstikke tegen, er is een groep hartstikke voor. Ook in Dordt hoor je dus elk jaar weer hetzelfde gezemel. De ene meute vindt het vreselijk, idioot en gevaarlijk. En de andere groep laat hun feestje niet bederven door een stel klagers.

Ik zit ergens in het midden. Ik vind vuurwerk om 00.00 uur wel iets hebben, maar ik heb een pleurishekel aan bontkraagjes die op 27 december rotzooi tussen m’n spaken gooien als ik door een tunnel fiets. Voor vuurwerk wil ik eigenlijk dezelfde regels als voor mensen die alcohol drinken. Eerst een IQ-test, en blijkt dat je een dwaas bent, dan verkopen we nee. Je bent immers een rund als je met vuurwerk stunt, niet als je het gewoon verantwoordelijk afsteekt. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

  • Mee eens (10%)
  • Niet mee eens (90%)
3233 stemmen