Volledig scherm
Santiago Torrente is al vijftien jaar schilder. ,,Of ik dit vroeger al wilde worden? Nee.’’ © Maartje Brockbernd

‘Ik wilde rijk worden... nu sta ik hier met een kwast in mijn hand’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze de 31-jarige schilder Santiago Torrente tegen aan de Rozenhof in Dordrecht.

,,Ik ben al vijftien jaar schilder. Ik doe van alles. Binnenshuis, buitenshuis, woonwijken, scholen. Alles wat met schilderen te maken heeft, behalve kunstschilderen. Of ik dit vroeger al wilde worden? Nee. Iedereen die jong is wil denk ik wel rijk worden later. Ik wilde autohandelaar worden. Nu sta ik hier met een kwast in de hand, haha.

Het is leuk werk om te doen. Ik ben altijd op pad met een vaste collega. We hebben allebei een eigen bedrijfje. Dit is mijn derde jaar als zzp’er. De eerste jaren heb ik in dienst gewerkt en toen kwam de crisis… Het bedrijf viel uit elkaar. Ik ging van uitzendbureau naar uitzendbureau om steeds maar even te werken.’’

Quote

Dat rijk willen worden, blijft er toch in zitten

Santiago Torrente

,,Thuis heb ik een vriendin. We wonen samen, in Papendrecht. Als ik niet werk ben ik heel veel aan het gamen. Ik speel Rust, een survivalgame. Wat je dan moet doen? Met een steen een boom omhakken bijvoorbeeld. Mijn vriendin vindt het allemaal prima, die heeft het lekker rustig. Nooit ruzie zo, hè!

We doen ook wel dingen samen hoor. Winkelen bijvoorbeeld. Ik wil wel zien wat ze uitgeeft, haha. Of ik haar ook advies geef? Ja, zo goedkoop mogelijk! Dat rijk willen worden, blijft er toch in zitten.’’

Jezelf even kietelen

,,Ik let heel erg op mijn geld. Eens in de zoveel tijd doe ik weleens een grote uitgave. Je moet jezelf soms even kietelen. Maar niet teveel. We proberen één keer in het jaar op vakantie te gaan. Dan huren we een huisje in Spanje, Cádiz. Ik heb een Spaanse vader. Mijn ooms en tantes wonen daar nog. We doen een paar dagen familiebezoeken en de rest van de vier weken is het zon, zee, strand. Ik ben al actief genoeg hier op m’n werk.

Mijn vriendin is schoonmaakster van beroep. Thuis is zij ook degene die het huishouden doet, ik kan het niet. Ik doe het schilderwerk wel. Of nou, meestal laat ik het een beetje versloffen. Bij een timmerman thuis is het ook niet altijd netjes ingericht.

Als ik aan onze toekomst denk, denk ik aan huisje, boompje, beestje. Wat ik het leukste vind aan mijn vriendin? Alles. Ze heeft hele lange haren. Ze is verzorgend. Ik hoef niks te doen thuis. Ze zegt wel dat het moet, maar meestal kom ik er onderuit.’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Volledig scherm
Fotografe Maartje Brockbernd (links) en verslaggeefster Robin Nanninga. © Ilse van Driel

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht