Volledig scherm
Het kantoorgebouw van het UWV aan de Van Godewijckstraat in Dordrecht is volledig gestript. Er moeten 31 appartementen in komen. Oplevering is gepland medio 2020. © AD/Peter Koster

In deze regio bouwt vooral Dordrecht structureel kantoren om tot woonruimte

In de Drechtsteden bouwt vooralsnog alleen Dordrecht structureel kantoorruimte om tot woningen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Buiten de Drechtsteden zijn Gorinchem en Molenlanden er ook regelmatig druk mee.

Eerder dit jaar constateerde het Onderzoekscentrum Drechtsteden dat de markt voor kantoorruimte nog altijd slecht is. Op 1 januari 2018 stond in de Drechtsteden nog 132.600 vierkante meter kantoor leeg.

In de afgelopen zeven jaar vonden gemiddeld 75 Dordtse huishoudens een woning in een verbouwd kantoor. Tegenover een dip van 25 in 2014 stond een uitschieter van 140 in 2017. Zo werd onder meer het Tomadohuis aan de Sta­tionsweg vertimmerd tot woonruimte.

Meer projecten

De gemeente Dordrecht meldt dat er nog veel meer projecten aan zitten te komen. Nog dit jaar worden twee voormalige kantoorgebouwen aan de Kilwijkstraat en de Spuiboulevard/Van Godewijckstraat opgeleverd. Dat zijn samen 97 appartementen. 

Volgend jaar komen er 50 woningen boven de ING-bank aan de Stationsweg en het UWV-gebouw aan de Van Godewijckstraat. Bovendien bouwt Van Pelt 36 huizen in het kantoor Singel 271, op de hoek van de Johan de Wittstraat. In 2021 staan Maasplaza, het Regiokantoor en Burgraadt op de planning: 137 woningen. 

Andere Drechtsteden

In de andere Drechtsteden gaan er soms jaren voorbij dat er geen kantoren in woningen omgezet worden. Zwijndrecht bouwde desondanks in zeven jaar 65 huizen in kantoren. Alblasserdam en Ambacht kwamen in die tijd niet verder dan vijf woningen. 

Hardinxveld weet op deze manier gemiddeld zes huizen per jaar te realiseren, net zo veel als Papendrecht. Sliedrecht bleef steken op vijf huizen per jaar. Buiten de Drechtsteden bouwt Gorinchem jaarlijks 24 woningen in oude kantoren, Molenlanden bijna negen.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht