Volledig scherm
Foto ter illustratie. © shutterstock

Inbrekers slaan minder vaak toe in de Drechtsteden

Het aantal woninginbraken over heel 2018 is aanzienlijk gedaald in de Drechtsteden. De politie noteerde een afname van bijna 13 procent. En dat terwijl twee van de zeven gemeenten in deze regio dit misdrijf juist nog zagen toenemen. 

Inbrekers slopen het afgelopen jaar het vaakst in deze regio een huis binnen in Dordrecht. De politie registreerde 212 keer een woninginbraak in deze gemeente. Dat zijn er een flink stuk minder dan in 2017. Toen werden nog 247 kraken geregistreerd. Al met al resulteert dit in een daling van 15 procent.

Daarmee scoort Dordrecht iets beter dan het landelijke gemiddelde. Dat ligt volgens de politiecijfers op min 13 procent. In totaal werden er in heel Nederland bijna 43.000 woninginbraken gepleegd.

Verschillen

Het gemiddelde van alle zeven Drechtstedengemeenten levert een daling van 17 procent op. De onderlinge verschillen zijn echter heel erg groot. Zo scoort Zwijndrecht, als tweede grote gemeente, net als Dordt een afname van 15 procent van 100 naar 85 stuks. In Papendrecht en Sliedrecht was afgelopen jaar juist een piek te zien van het aantal woninginbraken. Criminelen kwamen in het erwtenpellersdorp 9 procent vaker ‘over de vloer’ dan in 2017, terwijl Sliedrecht een groei noteerde van 33 procent (van 36 naar 48).

Juist aan weerszijden van deze plaatsen, die pal naast de A15 liggen, was weer sprake van een enorme afname. Zo halveerde het aantal woninginbraken in Hardxinveld-Giessendam van 32 naar 16 en boekte Hendrik-Ido-Ambacht een daling van 33 procent (van 60 naar 40). Een eenduidige verklaring voor deze verschuiving is er nog niet.

De afname van woninginbraken over de hele linie is overigens niet verrassend. Al enkele jaren dalen de misdaadcijfers in Nederland flink. Waar politie en Openbaar Ministerie er op wijzen dat ‘forse investeringen’ hun vruchten afwerpen, zijn anderen soms van mening dat het economisch tij meewerkt. Een eenduidige verklaring kan het Centraal Bureau voor de Statistiek evenwel niet geven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen