Volledig scherm
© Milan Rinck

Indrukwekkende stille tocht voor Leonardo (17) 'Hij was altijd vrolijk, altijd blij'

VIDEOEen grote stoet van zo’n tweehonderd mensen trok gisteravond door de straten van Hendrik-Ido-Ambacht naar de Crezéepolder ter nagedachtenis aan Leonardo Schouten (17). De onlangs naar Rotterdam verhuisde tiener overleed afgelopen weekend aan een overdosis drugs.

Quote

Hij was altijd vrolijk, altijd blij. Het is echt ongeloof­lijk dat hij er niet meer is

Met fakkels, vuurwerk en veel emotie werd Leonardo herdacht. Onder andere vrienden en familie verzamelden bij jeugdcentrum het Baxhuis in Hendrik-Ido-Ambacht. Een plek waar veel jongeren, onder wie Leonardo, vaak samen kwamen.

Ook een plek waar drugsproblemen bij jongeren bekend zijn, weet burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht. Hij is aanwezig bij de aanvang van de stille tocht en noemt het ongeval ‘diep tragisch voor de familie en vrienden’ en hoopt dat de tocht de mensen helpt in hun rouwproces. Maar hij hoopt ook dat het andere jongeren waarschuwt voor de ernstige gevolgen die drugs kunnen hebben. ,,Let op elkaar en help elkaar. Als je dat doet, is het de mooiste nagedachtenis aan Leonardo.”

Leonardo was afgelopen weekend samen met vrienden in de Crezéepolder tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht toen de sfeer omsloeg omdat hij niet lekker werd. Hij viel van de dijk en bleef daar liggen, weet zijn broer Giovanni Schouten (18) te vertellen. Twee vrienden hebben de ambulance gebeld, maar het was al te laat. Leonardo was overleden.

Fakkels

Verschillende jongeren vallen elkaar huilend in de armen voor jeugdcentrum het Baxhuis in Hendrik-Ido-Ambacht waar Leonardo voorheen vaak kwam. Er wordt vuurwerk afgestoken en tientallen jongeren houden rode fakkels in de lucht.

En dan vertrekt de stoet naar de Crezéepolder. Mensen zijn te voet, op de fiets, op de scooter of met de auto. Het is indrukwekkend druk voor de jongen die zo onverwacht overleed.

Wat heerst is onbegrip. Van een drugsprobleem was nooit sprake, vertelt een groepje vrienden als ze een half uur later op de dijk in de Crezéepolder staan. ,, Hij rookte weleens een jointje, maar van pillen wisten we niets.”

Volledig scherm
© Milan Rinck

Jointjes

Het nummer Young, Wild and free van Wiz Khalifa klinkt, een paar jongeren rookt een jointje dat is uitgedeeld door Leonardo’s broer Giovanni. Weer anderen zoeken een plekje aan de rand van de dijk waar Leonardo in de nacht van vrijdag op zaterdag overleed. Verdriet overheerst, maar er worden ook mooie verhalen opgehaald. ,,We noemden hem altijd dikke Lee”, vertelt een ander groepje vrienden dat hem kende van het voetballen bij VV Pelikaan in Zwijndrecht.

,,Hij was altijd vrolijk, altijd blij. Het is echt ongelooflijk dat hij er niet meer is. Het maakt me ergens zo kwaad dat het zo gelopen is die avond.” ,,Mijn broertje is ongeveer even oud als Leo. Je moet er toch niet aan denken dat hem zoiets overkomt.”

Een eindje verderop staan de ouders van een vriend van Leonardo. ,,Het eerste wat ik tegen mijn zoon zei was: blijf alsjeblieft van drugs af. Ik wil nooit zo’n bericht krijgen van de politie over mijn zoon.”

Groots

,,Ik zei je toch dat het groots zou worden”, zegt Giovanni terwijl hij naar foto’s van zijn broer kijkt die naast de dijk zijn neergezet . Hij kijkt met betraande ogen op en laat zijn blik over de menigte gaan. ,,Dit is precies hoe ik het voor ogen had. Zo mooi.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht