Volledig scherm
Mark Jongeneel van Slydregt.NU. © gemeente Sliedrecht

Is het een zondag of een feestdag? Zondagsrust lijkt heiliger dan 5 mei in Sliedrecht

Bevrijdingsdag wordt in Sliedrecht volgend jaar waarschijnlijk niet op zondag 5 mei gevierd. De zondagsrust lijkt belangrijker dan de viering van de nationale feestdag.

Dat de zondag een heet hangijzer is in de Sliedrechtse politiek, bleek vorige week al toen de VVD uit de coalitiebesprekingen stapte. De zondagsrust bleek het breekpunt te zijn.

Ook afgelopen dinsdagavond waren de meningen verdeeld in de raadzaal. De motie van Slydregt.NU, die het mogelijk moest maken om Bevrijdingsdag (zondag 5 mei 2019) volgend jaar in het centrum van het dorp te vieren, werd verworpen door de Sliedrechtse gemeenteraad. Volgens tegenstemmer SGP-ChristenUnie wordt een groot deel van de Sliedrechters wegens de geloofsovertuiging buitengesloten als de festiviteiten op zondag plaats zullen vinden.

Daar was Mark Jongeneel van Slydregt.NU het niet mee eens. ,,Iedereen heeft zelf de keuze om mee te doen. Zo heeft iedereen ook zelf de keuze om wel of niet naar de kerk te gaan", aldus Jongeneel, die alleen steun vond bij de VVD, D66 en Gerrit Venis van PRO Sliedrecht.

Advies

PRO Sliedrecht, PvdA, CDA en D66 vonden dat Slydregt.NU advies van het comité 4 en 5 mei, dat in Sliedrecht verantwoordelijk is voor de invulling van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, had moeten inwinnen, voordat de partij de motie indiende.

Dat vindt het comité ook. ,,Wij zijn er verbaasd over dat Slydregt.NU geen contact met ons heeft gezocht", zegt Nicole Boer namens het comité, dat heeft zich nog niet gebogen over de kwestie en daarom nog geen officieel standpunt heeft ingenomen.

Als Bevrijdingsdag volgend jaar op maandag 6 mei wordt gevierd in het Baggerdorp is dat niet nieuw. Ook in 2013 gebeurde dat.

Volgens Jongeneel hoeven de viering van het bevrijdingsfeest en de instandhouding van de zondagsrust elkaar niet te snijden. ,,Het volume van de muziek op het Doctor Langeveldplein kan omlaag tijdens de kerkgangen. Dan hebben kerkgangers er geen last van en dan kan ook gewoon de vrijheid worden gevierd", zegt hij.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht