Volledig scherm
Jaap Paans. © Victor van Breukelen

Jaap Paans per 1 juli burgemeester Alblasserdam

AlblasserdamZes jaar geleden lonkte hij al naar de Alblasserdamse burgemeesterspost, nu is het 'eindelijk' raak voor Jaap Paans. De 47-jarige Dordtenaar staat te trappelen om op 1 juli te beginnen aan zijn klus in het Damdorp. 'Het dorp is ambitieus, net als ik.'

Hij wil als burgemeester dicht bij de inwoners staan. Fungeren als een verbindende factor in Alblasserdam. Het waren ook enkele 'eisen' in de profielschets. Maar hoe? De 47-jarige Jaap Paans lanceert daarvoor een nieuw fenomeen: het '12 uurtje met de burgemeester'.

,,Iedereen in Alblasserdam die daar behoefte aan heeft, kan een afspraak met mij maken. Dan pakken we de boterhammetjes erbij en gaan met elkaar in gesprek. Bij iemand thuis, buiten op een bankje of hier in het gemeentehuis, dat maakt niet uit. Ik wil weten wat de mensen in Alblasserdam bezighoudt."

Paans groeide op in Papendrecht. Hij zat daar op het Willem de Zwijger College, waar hij het vwo afrondde. Hij studeerde bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Veel van zijn sociale leven speelde zich af in Alblasserdam, veelal op de velden van Hockeyclub Souburgh.

Planbord
,,En mijn eerste vakantiebaantje had ik bij Nedstaal, waar ik in de bediening werkte van de bedrijfskantine. Ik ken Alblasserdam en de inwoners goed." Voor zijn verhuizing naar Dordrecht woonde Paans ook nog acht jaar in Nieuw-Lekkerland ('een mooie tijd'). Hij was in het Lekdorp twee jaar raadslid namens de VVD.

De veertiger leerde zijn vrouw Anouk kennen op de hockey. Ze hebben drie dochtertjes in de basisschoolleeftijd. Het planbord in huize Paans zal door papa's nieuwe job nog belangrijker worden. ,,Ja het is druk, ook mijn vrouw werkt. Maar het is me altijd gelukt mijn dochters naar school te brengen. Ik ga proberen dat zo te houden." Paans verwacht snel naar Alblasserdam te verhuizen. ,,Ik heb al een mooie woning op het oog, middenin het dorp."

Hoewel het zijn eerste klus is als burgemeester, brengt de Dordtenaar een schat aan bestuurlijke ervaring met zich mee naar het Damdorp. Al dik twee decennia draait hij mee in het ambtelijke apparaat, vaak dicht tegen colleges van burgemeester en wethouders en gemeenteraden aan. Zo was hij onder meer raadsgriffier in Dordrecht en Rotterdam.

In 2009 lonkte hij al eens naar de burgemeesterspost in Alblasserdam. ,,Maar toen koos de gemeenteraad om de vacature intern op te vullen en werd gemeentesecretaris Bert Blase benoemd. Dat was een goede keuze, ik ken Bert vanuit de Drechtsteden."

Achteraf pakte die keuze ook voor hem niet verkeerd uit, oordeelt Paans zes jaar later. ,,Ik ben vervolgens als raadsgriffier in Rotterdam begonnen. De ervaring die ik heb opgedaan in de één na grootste stad van Nederland neem ik nu mee naar Alblasserdam. De jaren in Rotterdam hebben me verrijkt. Nu, met 22 jaar ambtelijke ervaring, zie ik het burgemeesterschap echt als de volgende stap. Ik ben de gemeenteraad dankbaar voor deze kans. Het dorp is ambitieus, net als ik. Alblasserdam heeft de zaakjes goed voor elkaar, ik hoef hier niet met een geheel eigen agenda binnen te komen."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen