Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Jaar gevangenis geëist tegen cocaïnedealers die bezorgden in Sliedrecht

Justitie wil dat twee mannen, die Sliedrecht een jaar lang van cocaïne voorzagen een gevangenisstraf van een jaar uitzitten. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Rotterdam.

Volgens een woordvoerster is een straf van een jaar de gangbare eis bij drugshandel van deze omvang: ,,Er was geen reden om van de richtlijnen af te wijken.’’ De 31-jarige Wartjhas B. en de 28-jarige Ahmed D., die beiden geen vaste woonplaats hebben, hebben, aldus Justitie, allebei een blanco strafblad.

Desondanks was het voor hen kennelijk geen probleem om aan flinke hoeveelheden harddrugs te komen. De mannen hadden alleen al in Sliedrecht zeker 80 vaste klanten, die allemaal over één mobiel nummer van de dealers beschikten en drugs konden bestellen alsof het om pizza’s of sushi ging.

Vermoedelijk hebben ze op nog meer plaatsen gedeald en aan plaatselijke dealers verkocht; in ieder geval werd duidelijk dat de mannen ook in Poortugaal drugs verkocht hebben.

Drugshandel

Ze liepen tegen tegen de lamp nadat wijkagenten in Sliedrecht tips kregen dat er behoorlijk gedeald werd in het dorp. Na uitgebreide observaties greep de politie eind april in: terwijl de mannen drugs verkochten, werden ze gearresteerd. Ahmed D. had op dat moment 44 pakjes cocaïne bij zich. Er werden ook vijf klanten aangehouden, maar die werden al snel vrijgelaten omdat ze slechts gebruikershoeveelheden bij zich hadden. Zij hebben inmiddels te horen gekregen dat Justitie ze niet zal vervolgen.

Dat er in drugs gehandeld werd, kwam voor de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen niet als een verrassing. Volgens hem was in 2015 al gebleken dat er in Sliedrecht meer cocaïne in het rioolwater zit dan elders: ,,En als het gebruikt wordt, verbaast het me niet dat er ook handel in is.’’ De gemeente had om die reden al een drugspreventieprogramma opgezet: ,,Er moet een einde komen aan de naïviteit rondom drugs in Sliedrecht.’’

Uitspraak over dertien dagen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht