Volledig scherm
Bij Dubbeldammers voor Dubbeldammers is tijd voor een praatje. © VICTOR VAN BREUKELEN

'Je wil niet alleen thuis wegkwijnen'

Dordrecht had al Sterrenburgers voor Sterrenburgers, Krispijners voor Krispijners en Stadspolders voor Stadspolders. Sinds gisteren kunnen mensen voor een praatje ook wekelijks terecht bij Dubbeldammers voor Dubbeldammers.

Hettie Kers (71) woont sinds acht maanden in Dordrecht. Samen met haar man verhuisde ze naar hier, maar zes weken geleden overleed hij onverwachts. ,,Je wil niet alleen thuiszitten en wegkwijnen", zegt ze. Kers werd door haar huisarts gewezen op Dubbeldammers voor Dubbeldammers. ,,Ik ben blij dat ik gegaan ben. Volgende week kom ik zeker weer."

Een halfjaar geleden kwam Brigitte van Eeuwijk (54) op het idee om ook in Dubbeldam een wekelijkse bijeenkomst te organiseren voor mensen die behoefte hebben aan een praatje. ,,Er zijn heel wat mensen die alleen zijn. Daar moeten we toch wat voor kunnen doen?" vraagt ze zich hardop af.

Van Eeuwijk ging in gesprek met verschillende instanties en vond bij het Rode Kruis een ruimte die ze kan gebruiken. Daar staat de deur nu elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur open voor een praatje.

Tijdens de bijeenkomsten kan worden gepraat maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld het spelen van spelletjes. Voor een euro krijgen de aanwezigen de hele ochtend koffie of thee met wat lekkers. ,,Hopelijk groeit het op termijn uit op wat meer. Bijvoorbeeld een keer een high tea of dat we een koor laten komen", zegt Van Eeuwijk.

De opkomst bij de eerste Dubbeldammers voor Dubbeldammers is in ieder geval groter dan de organisatie van tevoren had verwacht. Aan een lange tafel zitten negen mensen, twee mannen en zeven vrouwen, te keuvelen en te lachen. Er wordt gepraat over vroeger, over hobby's en ook de wat serieuzere onderwerpen komen voorbij.

Zelf zoeken

De 66-jarige Pauline Boer, die sinds twee jaar weduwe is, praat gezellig mee. Ze bezocht al eerder Sterrenburgers voor Sterrenburgers en is blij dat het initiatief nu ook in haar wijk is begonnen. ,,Als je alleen bent, vereenzaam je. Hier heb je contact, je ziet mensen. Dat komt niet zomaar naar je toe, je moet het zelf zoeken."

Al tijdens de eerste ochtend blijkt dat de bijeenkomsten het gewenste effect hebben. ,,Ik geef zo direct mijn telefoonnummer", zegt Ria Eijkelboom (71) tegen de dames met wie ze zit te praten. ,,Ik zat met mijn buurman over zwemmen te praten en toen zeiden deze dames dat ze dat ook wel willen. Zodra ze een badpak hebben, gaan ze een keer met me mee."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Afval op straat gooien moet in Dordrecht strenger worden aangepakt door veel meer boetes uit te delen

  • Eens, hard optreden is de enige manier om dat zwerfvuil te voorkomen (84%)
  • Oneens, de pakkans is te klein en inzetten op meer bewustwording heeft meer effect (14%)
  • Geen mening (1%)
2880 stemmen