Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Jeugdhulp: miljoenen extra nodig

De jeugdhulp in Zuid-Holland Zuid heeft miljoenen euro’s extra nodig. Bezuinigen is niet mogelijk zonder dat er kinderen tussen wal en schip vallen, schrijft het bestuur aan de zeventien gemeenten van Zuid-Holland Zuid.

Enkele maanden geleden trok het bestuur 1,6 miljoen euro uit omdat de hulpverleningsinstellingen opnamestops instelden. Desondanks is het aantal instellingen met opnamestops opgelopen van 16 tot 32. Het bestuur van de jeugdhulp heeft dit jaar al 184 keer extra geld gegeven om schrijnende gevallen desondanks door die instellingen te kunnen laten helpen. Dat is al bijna net zo vaak als in heel 2016.

De vraag naar hulp groeit. De oorzaak is niet duidelijk. Hulpverleners merken dat de problematiek van jeugdigen over algemeen complexer wordt.

Beroep

Quote

Voorop staat dat er geen enkel kind tussen wal en schip mag vallen

Jolanda de Witte

De nieuwe jeugdteams, die probleemgevallen vroegtijdig moeten opsporen en zo moeten voorkomen dat er een beroep op de gespecialiseerde zorg wordt gedaan, verzetten veel werk, maar de ideale manier van werken is nog niet gevonden. ,,Het wiel is nog nergens in Nederland uitgevonden,’’ stelt de Zwijndrechtse wethouder Jolanda de Witte, binnen Zuid-Holland Zuid verantwoordelijk voor de jeugdhulp: ,,We zoeken naar mogelijkheden om beter te sturen. Maar voorop staat dat er geen enkel kind tussen wal en schip mag vallen.’’

Bij de reorganisatie van de jeugdzorg gingen de gemeenten in Zuid-Holland Zuid er nog van uit dat ze de zorg volledig konden betalen van het geld dat de gemeenten daarvoor van het Rijk kregen. Dat geeft echter steeds minder geld. Elders in het land heeft de jeugdzorg vergelijkbare problemen.

Bezuinigen is onmogelijk, aldus het bestuur. In theorie zou ze bijvoorbeeld wachtlijsten kunnen toestaan of minder zorg kunnen leveren: ,,Maar de effecten daarvan kunnen niet ingeschat worden of worden als onwenselijk gezien. We verwachten dat kinderen en gezinnen hiervan de dupe worden.’’ De hulpverleningsinstellingen, die bij de jeugdhulp de zorg inkopen, kunnen ook niet zuiniger werken, stelt het bestuur: die hebben de afgelopen jaren al heel veel moeten bezuinigen. Ze hebben zelfs voor 3,5 miljoen aan hulp geboden, die ze niet vergoed krijgen: ,,Dat blijven aanbieders vanzelfsprekend niet doen.’’

Al met al komt de jeugdhulp dit jaar zo’n 6,8 miljoen euro tekort.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

  • Een goed idee, Dordrecht is daar de perfecte locatie voor (21%)
  • Ja, zo'n evenement is goed voor de stad (27%)
  • Nee, dat kost toch alleen maar geld (38%)
  • Nee, dat interesseert me niets (14%)
1199 stemmen