Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Justitie eist een kwart miljoen van Dordtenaar die wordt verdacht van witwassen

Tegen de eerder voor onder meer wietteelt veroordeelde Dordtenaar R. S. (36) eiste justitie dinsdag alsnog 240 uur werkstraf voor het witwassen van 274.000 euro. Hij zou bovendien dat bedrag volledig moeten inleveren, omdat hij het met criminele zaken zou hebben verdiend. 

Het Hof veroordeelde de Dordtenaar eerder al tot een celstraf van 11 maanden voor onder meer wietteelt op een vijftal adressen in zijn woonplaats. Om getuigen te horen is ‘de witwaszaak’ toen afgesplitst. ,,Maar ik heb niks verdiend aan die wietkweken. Plantages zijn opgerold voordat er was geoogst en verdiend geld is steeds opnieuw geïnvesteerd in kweken, die ook zijn ontdekt,’’ reageerde verdachte.

Uitgebreid onderzoek naar zijn bankrekeningen toonden grote verschillen tussen zijn officiële inkomsten en uitgaven. ,,Ik heb gewerkt vanaf mijn 15de jaar en altijd veel gespaard. Ik ben geen jongetje, dat z’n geld maar op de bank laat staan. Had gemiddeld steeds zo’n 25.000 euro cash in huis, waarvan ik op mijn rekening stortte als er tekorten dreigden,’’ aldus S.

Luxe leventje

De gokker zou veel geld mee naar huis hebben genomen dat hij won in het casino. Verder verrichtte hij klussen, die contant werden betaald. Daarnaast maakte S. naar eigen zeggen fikse winst op de verkoop van zijn eerste woning, waarmee hij zijn luxe leventje en verbouwingen aan zijn huis financierde.

Maar volgens de aanklager pleegde S. malversaties om enig inkomen op zijn bankrekening te krijgen. Een getuige vertelde dat de Dordtenaar een kennis bij een schoonmaak- en bouwbedrijf geld betaalde om dat als legaal salaris voor klantenwerving op het bankaccount van de Dordtenaar te storten. ,,Maar uit observaties blijkt’’, aldus de officier van justitie, ,,dat u nooit naar uw werk ging. Uw mobiel straalde gewoon aan bij u thuis.’’

Uitspraak over twee weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht