Layi Koromah (20)¿wenst Dordrecht minder racisme toe via de 'shoutbox'.
Volledig scherm
Layi Koromah (20)¿wenst Dordrecht minder racisme toe via de 'shoutbox'. © Ilse van Driel

'Kabelbaan over rivier en autoluw centrum'

Je wens voor Dordrecht uitspreken in een zogenoemde 'shoutbox' op het Dordtse station was voor velen gisteren een fikse drempel. Toch kwamen er verrassende ideeën voorbij.

Quote

Alle coffee­shops in het centrum sluiten en alle junks van
de straat halen

Kaan Yurtkap (16)

Het duurt een half uur voordat iemand als eerste zijn wens durft uit te spreken in de 'shoutbox'. Een kabelbaan over het drierivierenpunt zou deze mevrouw wel zien zitten. Haar voorbeeld wordt gevolgd door Arie Broers: ,,Ik hoop dat de stad wat meer autoluw wordt," spreek de oud-Dordtenaar in de camera.

Eng
De 'shoutbox', gebaseerd op de Babbelbox van Man bijt hond, is een initiatief van het project Nieuw Dordts Peil waarmee de gemeente inbreng van de burgers wil over de toekomst van Dordrecht. Projectleider Kees Paalvast probeerde gisteren samen met twee Dordtse raadsleden voorbijgangers voor de camera te krijgen, maar dit was nog niet zo makkelijk. ,,We staan voortdurend met mensen te praten, maar ze vinden het toch eng om hun wens in de box te spreken," vertelt PvdA-raadslid Jacqueline van den Bergh. ,,Misschien is het station niet de beste plek. Veel mensen hebben haast of zijn hier voor het eerst."

Naast de camera durfden de mensen wel volop hun mening over en wensen voor de stad te geven. De 17-jarige Daphne van Amen vindt dat er iets aan de fietspaden rond het centrum moet worden gedaan: ,,Veel fietspaden zitten direct aan wegen waar auto's best hard rijden." Ze doelt onder andere op de Oranjelaan. ,,Er moet iets komen wat het fietspad scheidt van de weg."

Een paar jongens met capuchons en zonnebrillen pakken hun moment voor de camera en rappen er onverstaanbaar op los om vervolgens snel de benen te nemen. Maar dan komt een van hen terug. ,,Ik zou willen dat alle coffeeshops in het centrum zouden sluiten en alle junks van de straat worden gehaald," zegt een 16-jarige serieus. Hij woont zelf vlakbij de Spuiweg, waar coffeeshop RootsCorner in juni is gesloten. ,,Sinds deze coffeeshop dicht is, hebben we veel minder overlast."

Vandaag staat de 'shoutbox' van 11.00 tot 15.00 uur in Winkelcentrum Sterrenburg en volgende week zaterdag is hij te vinden in De Wielborgh, locatie Waterwiel. De filmpjes worden gebruikt voor het Lange Termijn Perspectief voor de stad en komen op de website van Nieuw Dordts Peil.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht