Volledig scherm
Kees Weltevrede (rechts) leidt het archiefonderzoek naar de patriottentijd in Dordrecht. © Victor van Breukelen

Kenniscentrum zoekt speurneuzen

DORDRECHTDocumentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof is op zoek naar Dordtenaren die het leuk vinden archiefonderzoek te doen. Liefhebbers krijgen een training.

Het archiefonderzoek richt zich op de tijd dat de veranderingsgezinde patriotten in Dordrecht het aan de stok hadden met Oranjegezinde bestuurders (1780-1795). Liefhebbers krijgen een training in archiefonderzoek en mogen dan spitten in bijvoorbeeld de notulen van burgemeesters en politieverslagen.

,,Het is een ontdekkingsreis, want waarschijnlijk komen er zaken aan het licht die we tot nu toe niet wisten," zegt Kees Weltevrede. Hij is coördinator van het Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof. Eerder begeleidde hij een werkgroep van Dordtenaren die onderzoek deed naar hoe het in Dordrecht was onder het bewind van Napoleon.

Handelsstad
Ook toen kwamen er nieuwe dingen aan het licht. Weltevrede: ,,Dordrecht is altijd een handelsstad geweest, maar Napoleon verbood de handel. Gevolg was dat een vijfde van de Dordtenaren niet meer genoeg te eten had. We vonden een brief van een groep dokters, gericht aan de burgemeester van die tijd. Ze schreven: 'Wij hoeven in Dordrecht geen mensen te genezen, ze gaan toch dood van de honger.'"

Dit soort historische details verwacht Weltevrede ook te vinden in het onderzoek naar de patriottentijd in Dordrecht. ,,Iedereen die dit leuk lijkt, kan meedoen. Archiefervaring is niet noodzakelijk. We leren mensen hoe en waar je moet zoeken en komen regelmatig bij elkaar om de resultaten te bespreken. Mensen mogen er net zo veel tijd in steken als ze willen. Met elkaar kunnen we de geschiedenis van de stad completer maken."

De coördinator verwacht dat het onderzoek in totaal een jaar of drie duurt. Dan zal er, net als over de napoleontische tijd in Dordt, een boekje over verschijnen.

Wat Weltevrede betreft, komen er meer van dit soort onderzoeken. De gegevens liggen verstopt in 9 kilometer gemeentearchief, recht tegenover de Augustijnenhof.

Wie mee wil op ontdekkingsreis in het archief kan zich melden bij Kees Weltevrede via cweltevrede@augustijnenhof.nl

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht