Volledig scherm
Impressie van de Kennismarkt in Papendrecht © EGM Architecten

'Kennismarkt wordt dé ontmoetingsplek'

Op het onbebouwde terrein links van het gemeentehuis op de Markt van Papendrecht verrijst een cultureel bolwerk van 2.000 vierkante meter. Medio 2017 begint de bouw. Een jaar later moet het klaar zijn.

Quote

We kiezen iets dat écht wat toevoegt aan het dorpshart

Richard Korteland

Het nieuwe complex gaat 'Kennismarkt' heten. Toekomstige gebruikers en ontwikkelaars werken samen in de ontwikkeling van dit complex. De Bibliotheek AanZet, de Volksuniversiteit Papendrecht, IT-Workz (ICT in het onderwijs) worden de huurders. Door samenwerking willen deze cultuurdragers ook 's avonds en in het weekeinde open zijn. ,,Ruimte voor studeren, werken en ontmoeten. Een leven lang leren", zo omschrijven de initiatiefnemers in een gezamenlijk bericht de verwachte effecten.

Je kunt er straks ook een hapje bij eten. Horeca-ondernemer Bjorn van Dijl investeert eveneens in de bouw van Kennismarkt. Hij gaat hier een viswinkel en een visrestaurant exploiteren. Rialto Vastgoedontwikkeling bouwt de 'Kennismarkt'.

Onderbroeken
Het project is opmerkelijk, omdat niet gekozen wordt voor een puur commerciële invulling. ,,De zoveelste onderbroekenwinkel en nog meer dure appartementen, dat schiet niet op. We kiezen iets dat écht wat toevoegt aan het dorpshart'', stelt wethouder Richard Korteland (centrumontwikkelingen).

De gemeente doet de grond van de hand en laat vastgoed-experts én gebruikers de zaak verder opbouwen. De gemeente legt er geld op toe. Korteland: ,,Wat het ons kost, houden we in het belang van de economische positie van de gemeente geheim." Hij vindt het de investering meer dan waard en spreekt van een cultureel hart voor Papendrecht: ,,Naast ons theater natuurlijk, want dat is ook cultuur. Kennismarkt wordt dé ontmoetingsplek."

Doorlopende subsidies voor de bibliotheek, de volksuniversiteit en IT-Workz moeten garanderen dat de nieuwe culturele samenwerking geen eendagsvlieg wordt.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht