De moerascipres ligt in stammen gezaagd op het binnenterrein.
Volledig scherm
De moerascipres ligt in stammen gezaagd op het binnenterrein. © André Oerlemans (AD)

Kettingzaag maakt einde aan discussie over 100 jaar oude moerascipres

De gemeente Dordrecht heeft de 100 jaar oude moerascipres aan de Sluisweg dinsdag laten kappen. Dit gebeurde direct nadat de rechtbank de bezwaren van omwonenden en vier natuurorganisaties tegen de kap in een kort geding had afgewezen.

De boom moest weg om de met lood vervuilde grond te saneren. Dat is nodig voor woningbouwplannen van projectontwikkelaar Van Pelt. De rechter is het met de gemeente eens dat dit maatschappelijk belang zwaarder telt dan het behoud van de boom. De gemeente wees eerder de bezwaren ook al af.

Het kort geding was onder meer aangespannen door stichting Het Wantij. Die werd dinsdag verrast door de kap. ,,Wij hebben nog geen bericht gekregen van de rechtbank en de boom is al gekapt, dus is er ook geen hoger beroep mogelijk. Dit college mag zich zeer diep schamen, stelt secretaris Cor Goosen.

Omwonenden en bijna alle natuur- en milieuorganisaties uit de stad hadden bezwaar gemaakt tegen het kappen van de boom.
Volledig scherm
Omwonenden en bijna alle natuur- en milieuorganisaties uit de stad hadden bezwaar gemaakt tegen het kappen van de boom. © John Lazaroms
De 100 jaar oude moerascipres werd dinsdag 3 maart 2020 toch gekapt.
Volledig scherm
De 100 jaar oude moerascipres werd dinsdag 3 maart 2020 toch gekapt. © André Oerlemans
  1. Stiltecentrum ‘waar je je emoties kwijt kunt’ bij het Albert Schweitzer ziekenhuis
    PREMIUM

    Stiltecen­trum ‘waar je je emoties kwijt kunt’ bij het Albert Schweitzer ziekenhuis

    Bezoekers komen er niet meer in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Wie in gedachten toch een beetje bij een patiënt wil zijn, kan er vanaf donderdag toch heen. Dan openen de Dordtse kerken het mobiele stiltecentrum Licht Voor Dordrecht op de parkeerplaats bij het ziekenhuis. ,,Dan heb je toch een plek om heen te gaan, vlakbij het episch centrum waar het allemaal gebeurt, waar je je emoties kwijt kunt’’, vertelt coördinator Wiebe van Horssen van de kerkelijke actie Licht Voor Dordrecht.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht