Volledig scherm
Politieagenten vormen een buffer voor het protestvak van Kick Out Zwarte Piet in Dordrecht. © Albert Sok

Kick Out Zwarte Piet demonstreert bij intocht in Dordrecht, veel politie op straat

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert vandaag tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht tegen Zwarte Piet. Zo’n twintig demonstranten staan in een demonstratievak bij de Grote Kerk. Er is veel politie op de been om de intocht in goede banen te leiden.

De actiegroep KOZP heeft borden bij zich waarop teksten te lezen zijn als: ‘Dordt kan het. In 2020 zwarte piet vrij’ en ‘Stop blackface’. ,,Opkomen voor je rechten als kleurling zou anno 2019 niet meer nodig hoeven zijn’’, zegt één van de demonstranten in het protestvak.

De gemeente Dordrecht heeft donderdag de hoek van de Lange Geldersekade en het Grotekerksplein aangewezen als protestplek voor KOZP. De demonstranten kunnen daar in een afgezet vak hun boodschap laten horen.

Op zo’n honderd meter van de Grote Kerk staat een groepje ‘pro-Zwarte Piet’ van ongeveer dertig mensen. Dit is opvallend omdat de gemeente Dordrecht donderdag bekendmaakte dat zich geen demonstranten hadden gemeld die vóór Zwarte Piet zijn.

Er is veel politie op de been om de sinterklaasintocht in Dordrecht in goede banen te leiden. Rond de Grote Kerk staan zowel politieagenten, als agenten die niet in uniform zijn. Alle omstanders worden gefotografeerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht