Volledig scherm
© Cees Schildhuizen

Kinderdijkse kade lek

KinderdijkDat de kade van de Hoge Boezem er slecht aan toe is, dat is in Kinderdijk algemeen bekend. Maar molenaar Anja Noorlander keek gisternacht toch vreemd op toen zij water hoorde klotsen. Die kade bleek zo lek als een mandje te zijn.

Met flinke hoeveelheden tegelijk baande het water zich een weg van de polder richting het Achterwaterschap, dwars door de dijk heen. Noorlander sloeg direct alarm, waarop Waterschap Rivierenland uitrukte om de gaten te dichten met klei. Ook werd een deel van de kade afgedekt met zeil en het waterpeil in de boezem werd naar beneden gebracht.

Gisteren overdag bleek dat mollen en ratten de problemen veroorzaakten. De gravers bleken een heel gangenstelsel in de kade te hebben gemaakt. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, ware het niet dat de beestjes dus in dit geval de hele dijk hebben doorboord.

Om herhaling te voorkomen, wordt daarom een scherm van zwelklei in de kade aangebracht, zegt dijkbeheerder Ad de Bruin. ,,Daarvoor wordt een sleuf van 16 meter gegraven en daar komt dat scherm in. Om te zorgen dat mollen en ratten niet opnieuw aan de gang gaan, wordt daarin gaas verwerkt. Op die manier kunnen ze er niet doorheen.''

Ondanks de lekkage is er geen gevaar geweest voor overstroming of iets dergelijks. Het systeem is zo ingericht dat het overtollige water direct wordt weggewerkt en er geen problemen ontstaan.

Topconditie
Het waterschap wist al dat de kades niet in topconditie waren, zegt woordvoerster Kim van Baal. ,,Sommige stukken zijn afgekeurd en die gaan we daarom volgend jaar allemaal aanpakken.''

Niet alleen in Kinderdijk is het foute boel. Uit onderzoek is gebleken dat met grofweg de helft van 237 kilometer binnenkades van het waterschap iets mis is.

Het is niet voor het eerst dat er problemen waren met de Hoge Boezem in Kinderdijk. Bijna 4 jaar geleden was het ook al eens foute boel, toen na een heftige januaristorm. Destijds ging het een paar 100 meter verderop mis met een dijkje tussen de zogeheten 'witte brug' aan het einde van de Middelweg in Nieuw-Lekkerland en de Tiendweg in datzelfde dorp.

Die problemen ontstonden toentertijd, omdat er scheuren in dat dijkje kwamen door die storm. De dijk hield het uiteindelijk net. Eerder dit jaar was het ook al bal in Groot-Ammers. Daar zaten in het voorjaar plots scheuren in de Molenkade.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht