Volledig scherm
De koning tijdens zijn aankomst bij de Augustijnenkerk. © Fotopersburo Busink

Koning in Dordrecht voor opening van Ode aan de Synode: ‘Goed om weer terug te zijn’

Koning Willem-Alexander was zaterdagavond in Dordrecht. Hij bezocht de stad voor de openingsbijeenkomst van Ode aan de Synode. Rond kwart voor negen is hij onder luid gejuich weer vertrokken. 

,,Wel thuis lieve koning”, riepen Dordtenaren hem toe in de Museumstraat. Daar bezocht de majesteit het Dordts Museum, waar hij de tentoonstelling Werk, bid en bewonder opende. Hij legde eigenhandig een van de bijbels uit de koninklijke collectie in een vitrine.

De tentoonstelling over kunst en calvinisme is slechts een onderdeel van Ode aan de Synode, waarmee het komende halfjaar wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen in het Dordrecht van 400 jaar geleden.

In de stad werd vanaf november 1618 maandenlang vergaderd over het conflict tussen de remonstranten en de contraremonstranten - die het, kort gezegd, oneens waren over de vraag of God de lotsbestemming van de mens bepaalt, of dat het gedrag van mensen hen een plek in de hemel bezorgt.

De Synode heeft voorkomen dat er een bloedige burgeroorlog uitbrak 400 jaar geleden.

Ceremonie

Het bezoek van de koning begon rond half zes. Toen kwam hij aan bij de Augustijnenkerk, waar vervolgens de openingsceremonie werd gehouden met toespraken van onder anderen de burgemeester en museumdirecteur Peter Schoon. De koning las een passage voor uit de Statenbijbel.  

De bijeenkomst werd alleen bijgewoond door genodigden, maar was wel live te volgen via onder meer de facebookpagina van het Dordrechts Museum

Robotarm

Volledig scherm
Met één druk op de knop zette de koning de robotarm bij het Hof van Nederland in werking. © Ilse van Driel/AD

Na de ceremonie in de Augustijnenkerk ging het gezelschap naar het Hof van Nederland. Daar zette de koning met één druk op een knop een robotarm in werking die de komende negen maanden de Statenbijbel kalligrafeert. Vervolgens werd de tentoonstelling in het Dordrechts Museum geopend. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht